Reynders niet onder de indruk van oproep De Wever

Reynders niet onder de indruk van oproep De Wever

De Wever speecht Foto: reuters

ANTWERPEN - Er lopen ook Franstalige reacties binnen op de oproep van Bart De Wever. Die wil nu al praten over de confederale hervorming. 'We gaan door met onze zesde staatshervorming', reageren MR en CDH.

Kort na de overwinningstoespraak van Bart De Wever, kwam al kritiek op die speech. De Wever had immers een duidelijke uithaal naar de 'belastingsregering' van Di Rupo verwerkt in zijn speech.

De Wever riep in de speech de regeringspartijen en premier Di Rupo op om met de N-VA de confederale hervorming voor te bereiden.

Freya Van den Bossche (SP.A/Gent) reageerde verrast op de VRT: "De burgemeester van Antwerpen zou zich moeten beperken tot uitspraken over Antwerpen"

Ook Vlaams parlementslid Filip Watteeuw, kandidaat voor SP.A-Groen in Gent, toonde zich niet opgezet met de speech van De Wever. "Ik vind het vreemd dat Bart De Wever zijn overwinning onmiddellijk vertaalt naar het federaal niveau. Dat is eigenlijk niet gepermitteerd."

Op VTM had De Wever alvast zijn antwoord klaar. 'In de Zuiderkroon speechte ik als voorzitter van de N-VA, niet enkel als toekomstig burgemeester van Antwerpen.'

Overigens trad Vlaams minister Muyters hem bij. 'We mogen niet wachten tot 2014 om dan voor een blok te staan. Het is beter om nu al gesprekken over de confederale hervorming op te starten', aldus Muyters.

Franstalige reacties

Melchior Wathelet (CDH-staatssecretaris) wenste op de VRT Bart De Wever proficiat met zijn overwinning. Maar nieuwe gesprekken over een confederale hervorming ziet hij niet zitten. 'We zijn bezig met de staatshervorming.'

Paul Magnette (PS) stelde dat het lokale verkiezingen waren en dat daaraan geen nationale conclusies moeten worden vastgeknoopt.

Didier Reynders (MR) wees erop dat alle Vlaamse partijen al hebben gezegd dat ze willen voortgaan met deze regering.

Tegelijkertijd zei hij dat de regering-Di Rupo maar beter oplet met nieuwe belastingen bij het opstellen van de begroting 2013. 'Ik heb het gevoel dat de Vlamingen niet meer willen betalen voor Wallonië en Brussel. En dus zijn er in Wallonië en Brussel grote sociaal-economische hervormingen nodig.'

Moeten Di Rupo en De Wever een confederale hervorming voorbereiden? Reynders antwoordt laconiek. 'Dat hebben ze al geprobeerd en ze zijn mislukt.' Erg onder de indruk van de oproep van De Wever, is hij niet.

Aperitief

Aan Franstalige kant heeft grondwetsspecialist en CDH-politicus Delpérée trouwens al gezegd dat de overwinning van de N-VA bij deze verkiezingen nog maar het aperitief is. In 2014 volgt het hoofdgerecht denkt hij. Het einde van België sluit hij dan niet uit.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S