Na de overwinning, de uitdagingen

Na de overwinning, de uitdagingen

Foto: BELGA

ANTWERPEN - Met een overwinning in heel Vlaanderen op zak begint Bart De Wever (N-VA) maandag aan de vorming van een nieuwe bestuursploeg in Antwerpen. Het is echter niet zijn enige probleem. De uitdagingen op een rijtje.

- De Wever zal er geen last van hebben, want hij werd door uittredend burgemeester Patrick Janssens (SP.A) meteen al aangeduid als de aangewezen persoon om een coalitie te vormen. Maar dat geldt niet overal in Vlaanderen. Ook op plaatsen waar de N-VA een klinkende overwinning behaalde, kan ze die niet noodzakelijk verzilveren. Hier en daar werden al coalities van verliezers gevormd, die N-VA toch weer naar de oppositie verwijzen.

- Waar N-VA in het bestuur geraakt, zal dat vaak zijn met mensen die relatief weinig bestuurservaring hebben. Dat zal om de nodige omkadering vragen. N-VA kon tot nu vaak aan de zijlijn commentaar geven, maar zal nu duidelijk moeten maken hoe het de grote beloften van verandering zal waarmaken. Dat geldt trouwens ook voor De Wever zelf, die in Antwerpen zijn eerste bestuursmandaat opneemt. Niet alleen de tegenstanders zullen kritisch toekijken, ook de kiezers die hem hun vertrouwen gaven.

- De Wever kan vanaf maandag aan een gigantische uitdaging beginnen om zijn agenda te managen. De grootste stad van het land leiden, is al een job op zich. Gecombineerd met het voorzitterschap van de grootste partij van Vlaanderen én de voorbereiding op de cruciale verkiezingen wordt het ronduit hels. Al tijdens zijn rondje overwinningsspeechen werd duidelijk dat het niet simpel wordt om alle prioriteiten op een rijtje te houden: De Wever sprong van 't Stad naar Di Rupo en terug alsof het niets was, maar je krijgt al snel de indruk dat Antwerpen ondergeschikt is aan de nationale agenda. Een kritiek die De Wever de volgende jaren wel vaker dreigt te krijgen.

- De relaties met de andere partijvoorzitters waren al behoorlijk verzuurd en daar lijkt niet meteen verbetering in te komen. Tijdens het afsluitend debat was de toon ronduit bits. Maar als De Wever in 2014 echt de grote sprong wil wagen naar het openbreken van België, dan zal hij die partijvoorzitters ooit nog nodig hebben. 'We mogen niet arrogant zijn in de overwinning, we kennen de smaak van de nederlaag', bezwoer De Wever bij herhaling zijn troepen. Het leek in de euforie van de overwinningsnacht een onmogelijke opdracht, maar de komende weken en maanden wordt het wel degelijk een uitdaging.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S