SP.A valt uit de boot, N-VA haalt vijf zetels

De Padt (Open VLD) in zee met CD&V

De Padt (Open VLD) in zee met CD&V

Guido De Padt en zijn dochter Caroline zijn de grote winnaars bij de verkiezingen in Geraardsbergen. Foto: gds

Geraardsbergen -

Guido De Padt (Open VLD) verstevigt zijn greep op Geraardsbergen. Hij wordt opnieuw burgemeester maar ruilt SP.A, die drie keer coalitiepartner was, in voor CD&V. Dat levert een nipte meerderheid op in de gemeenteraad, waar N-VA vijf zitjes heeft.

‘Deze uitslag is nog veel beter dan we hadden verwacht’, zegt Guido De Padt die met 5.802 voorkeurstemmen Open VLD naar de overwinning loodste. ‘De Geraardsbergenaars hebben gekozen voor politici die ernstig werken, ervaren en bekwaam zijn. Ik kon rekenen op een geweldige ploeg.’

De liberalen gaan in zee met oppositiepartij CD&V. Die hadden De Padt begin dit jaar al een wisselmeerderheid bezorgd na het plotse aftreden van SP.A-burgemeester Freddy De Chou. Zo kwam De Padt in de plaats van SP.A-kopman Patrick Flamez aan de macht. CD&V verliest wel twee zetels, maar in coalitie met Open VLD hebben ze een meerderheid van twee zetels. De nieuwe coalitie kwam al overeen dat De Padt burgemeester wordt. Open VLD krijgt vijf schepenambten toegeschoven en voor CD&V zijn er twee schepenposten en het voorzitterschap van het OCMW.

Johan Vanden Herrewegen, lijsttrekker van CD&V, was wel ontgoocheld door het zwakke resultaat van zijn partij. ‘Dit hadden we niet verwacht, wel ben ik tevreden dat onze jonge kandidaten goed scoren.’ Zo kreeg Fernand Van Trimpont, die voor het eerst deelnam, meteen het grootste aantal voorkeurstemmen voor CD&V.

N-VA is samen met Open VLD de winnaar van de verkiezingen. ‘We komen uit het niets op vijf zitjes uit’, zegt lijsttrekker Filip D'Hose. ‘Een sterke prestatie voor een partij waarvan de meeste kandidaten geen politieke ervaring hebben. We hebben N-VA nu lokaal stevig verankerd.’ D'Hose betreurt wel dat ondanks de klinkende overwinning N-VA niet in het schepencollege zal zetelen.Toch heerst bij N-VA vooral tevredenheid over het behaalde resultaat. ‘We gaan een stevige fractie vormen in de gemeenteraad met bekwame mensen die kunnen wegen op het bestuur.’

Bij SP.A en kartelpartner Groen is het treurnis troef. Patrick Flamez kon niet verhinderen dat zijn partij twee zitjes verliest en bovendien geen deel meer uitmaakt van het schepencollege. Na 18 jaar komt er zo een einde aan de paarse coalitie en is de SP.A niet langer meer de grootste partij van de stad. ‘We hebben 18 jaar goed samengewerkt met Open VLD, alhoewel dat de laatste tijd wel wat minder was. We hadden verwacht dat we twee zetels konden verliezen. We rekenden op Groen om er eentje terug te winnen, maar dat is dus niet gebeurd.’ Flamez realiseerde wel een mooie persoonlijke score en haalt zelfs meer voorkeurstemmen dan zes jaar geleden.

Voor het kartel Vlaams Belang/VLOTT is de winst van de vorige gemeenteraadsverkiezingen helemaal weggesmolten. De partij levert maar liefst drie zitjes in en enkel lijsttrekker Stéphan Bourlau blijft over als eenmansfractie in de gemeenteraad.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio