SP.A voor het eerst in 91 jaar niet de grootste partij

Willebroek kleurt geel

Willebroek kleurt geel

Eddy Bevers is de grote overwinnaar in Willebroek. Foto: evr

Willebroek -

Voor het eerst sinds 1921 is SP.A niet meer de grootste partij. N-VA haalt elf zetels en de socialisten blijven op negen. Eddy Bevers (N-VA) kreeg ook meer voorkeurstemmen achter zijn naam dan huidig burgemeester Marc De Laet (SP.A).

Willebroek is Antwerpen niet. En toch schreef de kiezer ook in Willebroek geschiedenis. N-VA wordt er met 34,15 procent en elf zetels de grootste partij. De socialisten van burgemeester Marc De Laet verliezen niet, maar winnen ook niet en blijven met 29,80 procent van de stemmen op negen zetels.

Eddy Bevers (NV-A) kreeg 2.257 voorkeurstemmen achter zijn naam. Burgemeester Marc De Laet moet het met 74 naamstemmen minder doen en eindigt met 2.183 voorkeurstemmen.

Nadat de socialisten in 1994 al de absolute meerderheid verloren, is de SP.A nu ook maar de tweede partij in de van oudsher rode kanaalgemeente. ‘Ik ben en blijf burgemeester tot 1 januari. We hebben geen stemmen en geen zetels verloren. Maar dat we niet meer de grootste zijn, doet pijn. Ik heb, sinds ik burgemeester werd in 2004, hard gewerkt voor Willebroek. Er is heel veel gebeurd. Maar het is N-VA die nu met de bloemen aan de haal gaat’, geeft burgemeester Marc De Laet ontgoocheld aan. Dat hij schepen wordt in een meerderheid met Eddy Bevers als burgemeester is onwaarschijnlijk.

‘We zijn heel tevreden. Dit resultaat is veel beter dan verwacht. De kiezer koos voor verandering. En krijgt die ook’, zegt Eddy Bevers.

CD&V verliest een zetel en komt op drie, maar is een gegeerde coalitiepartner. Groen behoudt zijn zetel voor Stefaan Van Aken. Ook Open VLD heeft een zetel voor lijsttrekker Frank Vanwelkenhuysen. Vlaams Belang, dat in 2006 nog zeven zetels behaalde, verliest er vijf en behoudt er maar twee.

Zonder NV-A

‘SP.A heeft zich in de laatste weken van de campagne écht misdragen. We gaan praten met CD&V, Open VLD en Groen. Samen halen we een ruime meerderheid: 16 van de 27 zetels’, geeft Eddy Bevers aan. Als dat lukt, verdwijnen de socialisten na 91 jaar rood bestuur ook meteen in de oppositie.

‘We hebben achttien jaar lang samen met CD&V bestuurd. CD&V is ook onze eerste gesprekspartner’, zegt SP.A-voorzitter Bart Tas. ‘Er wordt gepraat over een meerderheid zonder N-VA.’

‘We vermoeden dat SP.A en CD&V een voorakkoord hebben. SP.A, CD&V, Open VLD en Groen zouden samen een heel nipte en kleine meerderheid hebben van veertien zetels. Maar of Open VLD en Groen in die kleine meerheid meewillen, betwijfel ik’, geeft N-VA-voorzitter Leo Walbers aan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio