Socialisten belanden na 65 jaar in oppositie

Open VLD ging van vijf naar zeven zetels, Tom De Vries (midden, met blauwe trui) wordt de nieuwe burgemeester. Foto: Kristof Lauwers

Niel -

Tom De Vries wordt de eerste liberale burgemeester sinds 1947. Open VLD wint in Niel twee zetels, en gaat van vijf naar zeven. Tom De Vries kreeg 1.115 voorkeurstemmen achter zijn naam.

‘Dit is een beloning voor het werk van onze schepenen en raadsleden in de voorbije 12 jaar’, aldus Open VLD-voorzitter Julien Rochtus. ‘Er was met geen enkele partij een voorakkoord. Maar de kiezer koos heel duidelijk voor verandering. Daarom neemt Open VLD niet de socialisten van Samen, maar wel N-VA mee in een coalitie.’

N-VA komt uit het niets en wordt met 23,27 procent van de stemmen en vijf zetels de tweede grootste partij.

‘Dit resultaat overtreft onze stoutste dromen’, zegt lijsttrekker Eddy Soetewey.

Samen, de socialistische partij van huidig burgemeester Freddy Vermeiren, verdwijnt voor het eerst in 65 jaar in de oppositie. Vermeiren droeg pas sinds oktober vorig jaar de sjerp, na het overlijden van burgemeester Luc Van Linden. ‘De kiezer heeft voor een rechts bestuur gekozen’, aldus Samen-voorzitter Danny Wandelaer.

Voor Open VLD blijven Bart Van der Velde schepen en Walter Troch schepen en OCMW-voorzitter. N-VA-lijsttrekker Eddy Soetewey wordt schepen en voorzitter van de gemeenteraad. Voor N-VA worden Maritsa Moons en Tom Caluwaerts schepen.

CD&V verliest een zetel en houdt er een. Vlaams Belang verliest drie zetels en heeft er nog drie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio