N-VA wint, maar niet in bestuur

Gent -

N-VA komt als grote winnaar uit de strijd om de provincieraad in Oost-Vlaanderen. Maar dat brengt de partij niet aan de macht. Hoewel afgestraft, kwamen CD&V, Open VLD en SP.A overeen om samen het volgende provinciebestuur te vormen.

Met bijna alle bureaus geteld, was gisteren duidelijk dat N-VA de grote winnaar van de provincieraadsverkiezingen was. De partij haalt meer dan 26 procent van de stemmen. CD&V kan als enige in de buurt blijven, met net iets meer dan 20 procent. VLD tuimelde van bijna 24 procent naar net geen 20 procent. SP.A verloor bijna vijf procent (12 procent).

Maar gisteravond was al duidelijk dat N-VA niet aan zet kwam. Open VLD, CD&V en SPA kwamen overeen om samen een nieuw bestuursakkoord te schrijven. ‘De kiezer heeft het vorige bestuur van CD&V en Open VLD niet afgestraft. N-VA heeft Vlaams Belang leeggezogen’, zegt Geert Versnick (Open VLD).

Jeroen Lemaitre (N-VA) liet meteen weten dat ‘de stem van de kiezer hier genegeerd wordt. Maar ze mogen zich aan een stevige oppositie van ons verwachten. Het lijkt ons nu wel logisch dat de opvolger van gouverneur André Denys uit onze rangen zal komen.’ Versnick: ‘Dat is een beslissing die de Vlaamse regering toekomt. Ik ga nu geen uitspraken doen over de gouverneur.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio