Knarsetanden in Asse door technisch probleem

CD&V, Open VLD en SP.A sluiten bestuursakkoord

CD&V, Open VLD en SP.A sluiten bestuursakkoord

Koen Van Elsen, die in Krokegem zijn stem uitbracht, was gisteravond nog niet zeker van zijn sjerp. Foto: rds

Asse - Om iets na 2 uur vannacht hebben CD&V, Open VLD en SP.A een bestuursakkoord gesloten om Asse de volgende zes jaar te besturen. CD&V levert de burgemeester (Koen Van Elsen), vier schepenen en de OCMW-voorzitter (tevens schepen) en Open VLD krijgt drie schepenen plus de voorzitter van de gemeenteraad (Lode Pletinckx). Die voorzitter wordt ook toegevoegd aan het schepencollege in een adviserende rol. De SP.A krijgt geen mandaat in het schepencollege, maar krijgt wel het voorzitterschap van het Autonoom Gemeentebedrijf Asse (AGA).

De nieuwe meerderheid beschikt samen over 17 van de 31 zetels. CD&V eindigde zondag op 27,1 procent (10 zetels), nipt gevolgd door N-VA op 26,4 procent (9 zetels). Vooral voor CD&V is dat onder de verwachtingen. Open VLD houdt met 17,2 procent (6 zetels) beter stand dan algemeen werd gevreesd. Zellik-Relegem haalt uiteindelijk 3 zetels. Opmerkelijk is dat de derde zetel gaat naar Abderrahmane Jaïchi, van Marokkaanse origine. Hij wordt in Asse het allereerste raadslid van vreemde origine. SP.A en Groen halen elk één zetel. Vlaams Belang houdt op de valreep nog één zetel over.

Het was in Asse zondag urenlang knarsetanden in de diverse lokalen waar de partijen hun supporters hadden verzameld. Toen 24 van de 27 bureaus geteld waren, kwam er plots een technische kink in de kabel. In één van bureaus van Relegem bleken de stemmen niet geregistreerd, zodat alle stembriefjes een voor een opnieuw moesten worden ingelezen.

Een technicus van Binnenlandse Aangelegenheden moest afzakken naar Asse met nieuwe usb-sticks. Ook de laatste twee bureaus uit Zellik konden door het euvel nog niet worden ingelezen. Omdat Zellik en Relegem doorgaans anders stemmen dan de rest van Asse was het onmogelijk een definitieve uitslag te voorspellen. Pas om 22 uur raakten uiteindelijk de definitieve resultaten bekend en konden de onderhandelingen tussen de partijen van start gaan. Bij N-VA had men toen al begrepen dat ze aan de kant zouden worden gezet, want ze werden door CD&V noch Open VLD gecontacteerd.

Het nieuwe schepencollege vanaf 1 januari 2013 bestaat naast burgemeester Koen Van Elsen uit CD&V-schepenen Rik De Baerdemaeker, Micheline De Mol, Geert Heyvaert, Jan De Backer en Edwin Fabri. Voor Open VLD worden Michel Vanhaeleweyck, Rita De Vos en Yoeri Vastersavendts schepen.

In de toekomstige gemeenteraad zijn twaalf nieuwe gezichten verkozen. Bij CD&V zijn zowel Liesje Wermoes als haar moeder Annemie Wermoes-Van Hemelrijck verkozen, maar wettelijk gezien moet een van beide haar zitje opgeven. Mogelijk verhuist de moeder opnieuw naar de OCMW-raad, waarin ze ook al de voorbije zes jaar zetelde. Pieter De Proost komt dan als eerste opvolger in de gemeenteraad. Bij Open VLD is Lyotta Pessemier, dochter van de intussen overleden Camiel Pessemier, als nieuwkomer in de gemeenteraad. N-VA brengt vijf nieuwe raadsleden aan: Sigrid Goethals, Tim Lengeler, Rudy Lengeler (geen familie), Sam Laureys en Manu Slaus. De andere nieuwkomers zijn Suzy Jacobs (Vlaams Belang), Marc Verelst (SP.A) en Edward Van Keer (Groen).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio