SP.A en CD&V bedanken voor deelname Groen

Tobback houdt vast aan verliezende coalitie

Tobback houdt vast aan verliezende coalitie

Een tevreden Louis Tobback met aan zijn zijde de schepenen Myriam Fannes en Mohamed Ridouani. Foto: ivw

Leuven -

Burgemeester Louis Tobback en zijn partij SP.A krijgen klappen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toch kan de coalitie met CD&V, die ook stevig moet inboeten, in afgezwakte vorm worden voortgezet. De grootste winnaars in Leuven zijn N-VA en Groen.

De SP.A blijft met 31,4 procent, een daling van 6,7 procent en drie zetels, nog steeds veruit de grootste partij in Leuven. Bovendien kan de partij van Louis Tobback, zoals gehoopt, de coalitie met CD&V voortzetten. Zij het met een iets niptere meerderheid van 25 op 45 zetels.

CD&V behaalt 18,5 procent. In 2006 behaalde de partij in kartel met N-VA meer dan 8 procent meer. De meerderheidspartijen verliezen dus, maar klinken niet ontevreden.

‘Het resultaat is niet zo goed als we hadden durven hopen, maar als we jaren geleden hadden gezegd dat we met 16 zetels teleurgesteld zouden zijn, had niemand ons geloofd. We blijven met voorsprong de grootste partij. Dus in die zin is het resultaat positief’, zegt burgemeester Louis Tobback. ‘N-VA is in Leuven dan toch minder doorgebroken dan in de rest van Vlaanderen. 24 jaar een socialistisch bewind in Leuven is erg mooi.’

Ook Carl Devlies (CD&V) vindt dat zijn partij goed stand gehouden heeft. ‘Zeker als je in rekening neemt dat we in 2006 in een kartel zaten. De Leuvenaar heeft ons niet in de steek gelaten’, zegt hij. Devlies en Tobback zijn het erover eens dat de 18-jarige coalitie wordt verdergezet. Er een derde partij bijhalen om de nipte meerderheid te versterken, vindt Tobback niet nodig. Volgens de burgemeester zal de verdeling van de bestuursmandaten bovendien hetzelfde blijven, wat neerkomt op zes schepenen voor SP.A en vier voor CD&V.

Groen en N-VA zijn de grote winnaars in Leuven. N-VA wordt met 19 procent van de stemmen de tweede grootste partij in Leuven en krijgt 9 zetels in de gemeenteraad. ‘Dat is een duidelijk signaal dat de bevolking iets anders wil’, zegt Danny Pieters (N-VA).

Telefoontje

Groen stijgt met 4,2 procent naar 15,5 procent. De partij mag zeven kandidaten naar de gemeenteraad sturen. ‘Bijna een verdubbeling dus. Het is nu echt tijd voor Groen. Helaas negeert de huidige coalitie dat signaal. Maar we hadden in dit scenario geen telefoontje van de burgemeester verwacht’, zegt lijsttrekker Fatiha Dahmani.

Open VLD van Rik Daems verliest 3,4 procent en een zetel. ‘Dat is niet prettig, maar we houden ons hoofd recht’, zegt Rik Daems. De grootste verliezer is Vlaams Belang. Voor hen blijft amper 1 zetel over. Zij gaan van 11,6 naar 3,7%. ‘Maar ik zal in de gemeenteraad de luis in de pels van het stadsbestuur blijven’, klinkt het bij Hagen Goyvaerts.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio