BUITENLANDSE MEDIA. ‘Burgemeestersrace Antwerpen referendum over onafhankelijkheid Vlaanderen’

BUITENLANDSE MEDIA. ‘Burgemeestersrace Antwerpen referendum over onafhankelijkheid Vlaanderen’

Ludo Van Campenhout, Bart De Wever en Liesbeth Homans Foto: BELGA

Ook de internationale pers zakte zondag massaal af naar Antwerpen voor de clash tussen Patrick Janssens en Bart De Wever. Zonder uitzondering benadrukken ze dat met de Vlaams-nationalisten een ‘separatistische partij’ gewonnen heeft die haar zege wil gebruiken als opstapje naar een (meer) onafhankelijk Vlaanderen.

‘Een partij die België wil opdelen heeft grote overwinningen behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen en haar leider ligt op koers om de burgemeester van ‘s lands tweede stad te worden, wat de druk op een verdeelde nationale regering opvoert’, weet het Britse persagentschap Reuters.

‘De overwinning van De Wever zal niet tot de opdeling van België leiden, maar waarschijnlijk zal er een impact zijn op het nationale niveau.’

Volgens Reuters kunnen CD&V, SP.A en Open VLD, de drie Vlaamse partijen in de federale regering, door hun inspanningen om stemmen terug te winnen van de N-VA ‘hun samenwerking met hun Franstalige coalitiepartners ondermijnen’.

In de Franse krant Libération wijst Jean Quatremer erop dat de N-VA erin geslaagd is zich lokaal te verankeren in Vlaanderen, ‘het laatste echelon dat ontbrak op hun veroveringstocht (na het regionale en federale)’. De verkiezingsuitslag wijst op een ‘gele golf’ in Vlaanderen, schrijft hij.

Le Monde benadrukt hoe Bart De Wever van de lokale verkiezingen gebruikt om ook de federale regering onder druk te zetten. Een troost voor de Franstaligen is volgens de krant dat ook de Vlaamse regeringspartijen het beter hebben gedaan dan verwacht.

Ook voor het Nederlandse NRC Handelsblad is het duidelijk: ‘De lokale verkiezingen in België hebben een sterke nationale dimensie’, schrijft journaliste Mirjam Remie.

‘Ze worden beschouwd als een graadmeter voor de mate waarin Vlaanderen autonomie zal proberen te bewerkstelligen. Vooral de sterke strijd om het burgemeesterschap in Antwerpen, de op een na grootste havenstad van Europa, wordt gezien als bepalend voor de koers die het land op wil.’

Het Amerikaanse persbureau AP spreekt van ‘sweeping gains’ voor de N-VA, overdonderende winsten. ‘Bij de gemeenteraadsverkiezingen van zes jaar geleden was de N-VA nog een ontluikende partij die slechts weinig stemmen haalde in Vlaanderen, maar na de nationale verkiezingen van 2010 was het de grootste partij geworden. De verkiezingen van zondag bevestigden dit.’

In Groot-Brittannië heeft ook de Financial Times aandacht voor België. Het succes van de N-VA en De Wever ‘zullen bij separatisten de hoop op een opdeling van het land versterken’. De zakenkrant weet dat De Wever van de burgemeestersrace in Antwerpen een referendum over de onafhankelijkheid van Vlaanderen heeft gemaakt en dat nu verwacht wordt dat hij ‘de steun van de socialisten zal zoeken om Antwerpen te besturen’.

De Britse openbare omroep BBC plaats de overwinning van De Wever en zijn partij in een 'toenemende separatistische trend in Europa'.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio