Latoir haalt absolute meerderheid

Sint-Lievens-Houtem -

Nieuw Houtem, de partij van burgemeester Lieven Latoir, haalt met elf zetels op de 21 de absolute meerderheid in Sint-Lievens-Houtem. Daarmee doet de partij het nog beter dan in 2006 toen tien zetels werden behaald.

Burgemeester Latoir mag dus zeker zijn van zijn burgemeestersstoel voor de komende zes jaar. ‘Het goede resultaat is buiten alle verwachtingen’, zei Lieven Latoir gisteravond. ‘We hadden er rekening mee gehouden dat N-VA ons misschien een paar zetels kon afsnoepen maar dat is niet gebeurd. Ik denk dat het huidig verkiezingsresultaat de bekroning is van 24 jaar werken, waarvan 18 in de bestuursmeerderheid. Voor mezelf is het resultaat een stimulans om ook de komende jaren burgemeester te blijven. De geruchten dat ik weldra zou stoppen raken kant noch wal.’

Nieuw Houtem kan de gemeente wettelijk de komende zes jaar alleen besturen, maar is dat niet van plan. Gisteravond werd eerst onderhandeld voor een coalitie met CD&V die de voorbije zes jaar coalitiepartner was en deze verkiezingen van vier naar twee zetels is gezakt. Die besprekingen sprongen echter af en NH haalde Open VLD binnen die van vijf naar drie zetels is gezakt. Open VLD krijgt enkel het voorzitterschap van de gemeenteraad aangeboden.

N-VA die voor het eerst deelnam aan de Houtemse verkiezingen behaalt drie zetels. ‘Een waardig resultaat’, reageert lijsttrekker Mario De Wandel. ‘Wel jammer dat we op de oppositiebanken belanden.’ S.PA verdubbelde zijn zetelaantal: van één naar twee.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio