Lijst burgemeester haalt absolute meerderheid

Eddie De Block tekent voor derde termijn

Eddie De Block tekent voor derde termijn

Eddie De Block wint de verkiezingen in Merchtem. Foto: jhp

Merchtem -

De Lijst van Burgemeester Eddie De Block (LVB, Open VLD) behaalde de absolute meerderheid met 14 van de 25 zetels. Eddie De Block gaat zo voor een derde termijn.

Veertien zetels van de 25 en dus opnieuw een absolute meerderheid voor burgemeester Eddie De Block die voor een derde termijn zal gaan. Er werd gisteren dan ook zwaar gefeest bij de Lijst van de Burgemeester. CD&V behaalde zes zetels: twee minder dan in 2006. N-VA, dat in 2006 nog in kartel opkwam met CD&V verviervoudigt haar gewicht in de gemeenteraad: van één zetel naar liefst vier zetels. Rita Vandeloo van Groen kon ook één zetel bemachtigen.

Populairste

Eddie De Block blijft de populairste politicus van Merchtem met 3.241 voorkeurstemmen. In de Lijst van de Burgemeester worden de populairste politici schepen. Voor Merchtem betekent dat een verjonging in het schepencollege. Ella De Neve, Steven Elpers, David De Valck en Paul Van Den Eynde blijven vaste waarden, Julie Asselman - dochter van staatssecretaris Maggie De Block - wordt bij haar eerste verkiezing meteen schepen, net als Maarten Mast uit Brussegem.

‘Het schepencollege zal nu twee vrouwen tellen, en verjongt met de komst van Julie Asselman. Dat is een goede zaak’, zegt burgemeester Eddie De Block. ‘Wij gaan nu samenzitten en volgende week zullen we de bevoegdheden verdelen. Ook wie het OCMW-voorzitterschap krijgt, zullen we de komende uren en dagen bespreken.’

Vier zetels voor N-VA

Het is wel opmerkelijk: N-VA haalt in één klap vier zetels. ‘Inderdaad. Eén daarvan komt allicht van Vlaams Belang, maar ik heb Lieven Vanderstappen al gefeliciteerd met hun resultaat’, zegt Eddie De Block. ‘Aan CD&V, dat twee zetels moest prijsgeven, kan ik alleen maar aangeven om constructievere oppositie te voeren. Ik ben blij, en nu gaan we vieren. Het was een vermoeiende dag. Ik moet wel toegeven dat het in het begin toen er maar enkele bureau's in Merchtem-centrum geteld waren, spannend was. We schommelden rond de 13 zetels, maar uiteindelijk hebben we een zeer knappe prestatie in bureau's in Brussegem neergezet. Ik denk dat we daarmee de verkiezingen gewonnen hebben’, aldus De Block.

Lieven Vanderstappen (N-VA) was gisteren een tevreden man: ‘We hebben een ongelofelijk resultaat geboekt, en we zijn enorm enorm blij. We gaan constructieve oppositie voeren’, aldus Vanderstappen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio