Politiek Asse knarsetandend nacht in

Asse -

In Asse had om 22 uur gisteravond nog niemand zicht op de situatie. Door een technisch probleem was het wachten op de uitslag van drie bureaus.

Het was in Asse gisteren urenlang knarsetanden in de verschillende lokalen waar de partijen hun supporters verzamelden. Toen 24 van de 27 bureaus geteld waren, kwam er plots een technische kink in de kabel. In een van bureaus van Relegem bleken de stemmen niet geregistreerd, zodat alle stembriefjes een voor een opnieuw moesten worden ingelezen. Een technicus van Binnenlandse Aangelegenheden moest afzakken naar Asse met nieuwe usb-sticks. Ook laatste twee bureaus uit Zellik konden door het euvel nog niet worden ingelezen.

Voor de definitieve uitslag kunnen die drie bureaus echter nog een hemelsbreed verschil betekenen. Om 22 uur viel dan toch de verlossende uitslag. CD&V eindigt op 27,1 procent (tien zetels) en N-VA op 26,4 procent (negen zetels). Open VLD houdt met 17,2 procent (zes zetels) beter stand dan algemeen werd gevreesd. Zellik-Relegem haalt uiteindelijk drie zetels. De drie ontbrekende bureaus bevonden zich in hun achtertuin en betekenden op de valreep een derde zetel. SP.A en Groen halen elk één zetel. Vlaams Belang houdt op de valreep nog één zetel over. Door de urenlange onduidelijke situatie waren er tot 22 uur gisteravond nog geen onderhandelingen opgestart voor eventuele coalities. In de huidige situatie houdt vooral N-VA de sleutel in de hand. Een grote coalitie tussen CD&V en N-VA is mogelijk (negentien zetels), maar CD&V of N-VA kunnen, los van elkaar, ook toenadering zoeken tot Open VLD in combinatie met Zellik-Relegem. Dat zou een meerderheid van negentien of achttien zetels kunnen worden. CD&V en Open VLD komen samen slechts aan een nipte meerderheid van zestien op 31.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio