Christendemocraten na 60 jaar verwezen naar de oppositie

Opwijk -

Open VLD en N-VA vormen een nieuwe bestuursmeerderheid. Albert Beerens wordt de nieuwe burgemeester. Na 60 jaar belandt CD&V in de oppositie.

Open VLD blijkt net als in 2006 de grootste partij te zijn met 30,3 procent, een achteruitgang met 2,3 procent, maar toch weer goed voor acht zetels. Lijsttrekker Albert Beerens behaalde net als in 1994, 2000 en 2006 de hoogste score. Hij kreeg een record-aantal van 1.994 voorkeurstemmen achter zijn naam. N-VA schoot 204 stemmen te kort om de grootste partij te worden. Met 28,2 procent veroverden ze zeven zetels.

De Lijst van de Burgemeester (CD&V), niet meer in kartel met N-VA, scoorde ondermaats met amper 19,4 procent. CD&V komt uit op vijf zetels (een verlies van vier zitjes). Inzet-Groen scoorde net iets minder dan Inzet alleen zes jaar geleden, maar het kartel behoudt z'n drie zitjes. VCV, de eenmanspartij van eerste schepen van Paul Onselaere, die van de Lijst van de Burgemeester geweerd werd, en het Vlaams Belang geraakten niet verkozen. In 2006 scoorde het Vlaams Belang nog tien procent.

Vrij vroeg, nog voor zeven uur gisterenavond, kwamen Open VLD en N-VA tot een coalitievorming, waarbij Albert Beerens burgemeester wordt en in het college twee schepenen uit eigen partij naast zich ziet. De liberalen mogen ook de voorzitter van de gemeenteraad leveren. N-VA krijgt de voorzitter van de OCMW-raad en drie schepenen.

Albert Beerens is niet aan zijn proefstuk toe. Van 2001 tot 2003 was hij burgemeester en van 2004 tot 2006 eerste schepen in een coalitie met CD&V. Van 1952 tot 2000 hadden ze de volstrekte meerderheid. In de laatste twee bestuursperiodes moesten ze de macht delen, eerst met Open VLD, daarna met Inzet en kartelpartner N-VA.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio