N-VA en SP.A/Groen in coalitie tegen CD&V

N-VA en SP.A/Groen in coalitie tegen CD&V

Guido De Vos, burgemeester af. Foto: evb

Duffel -

Voor het eerst sinds mensenheugnis maakt CD&V geen deel uit van het bestuur. N-VA en Groen-SP.A bereikten een akkoord tegen de christen-democraten. Burgemeester Guido De Vos is zwaar teleurgesteld.

‘We hebben heel wat stemmen verloren, maar we blijven toch de grootste’, zei burgemeester Guido De Vos toen de eerste uitslagen bekend raakten. ‘Dit is een duidelijk signaal van de burger dat hij akkoord gaat met ons beleid. Maar we zijn ontegensprekelijk slachtoffer van de nationale kracht van N-VA. Daar kunnen we niets aan veranderen.’ Op dat ogenblik hoopte De Vos nog burgemeester te worden. Intussen ziet dat er helemaal anders uit.

N-VA en SP.A/Groen sloten een akkoord, goed voor 13 van de 25 zetels in de gemeenteraad. ‘We zagen onze kans en hebben die gegrepen’, zegt N-VA-voorzitter Geert Aerts. ‘Met 13 zetels doorbreken we na honderd jaar de alleenheerschappij van CD&V. De beslissing werd heel snel genomen. Onze nieuwe burgemeester wordt Marc Van der Linden (N-VA).’

Guido De Vos is duidelijk teleurgesteld. ‘We liggen er dus uit, dat is erg triest nieuws’, reageert hij.

Einde tijdperk

Voor Guido De Vos eindigt hier een tijdperk, met wellicht zijn laatste burgemeesterschap. Staf Aerts van S.PA/Groen is formeel: ‘Op dit moment wordt met beide partijen een inhoudelijk akkoord afgewerkt. Burgemeester Guido De Vos valt hierbuiten. Voor elke inwoner van Duffel is het duidelijk dat er nood is aan vernieuwing. N-VA en SPA-Groen werken aan vernieuwing voor onze gemeente.’ Concrete afspraken onder beide partijen zijn er nog niet.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio