N-VA wordt grootste partij, Aalstenaar straft geruzie in vorig bestuur af

Christoph D’Haese wordt burgemeester van Aalst

Christoph D’Haese wordt burgemeester van Aalst

Euforie bij de Aalsterse N-VA: ‘Het zag er goed uit maar dat onze score met een cijfer drie zou beginnen, durfde niemand te denken.’ Foto: pvdb

AALST -

In het lokaal van N-VA Aalst werd gisteren gefeest. En met reden: de partij haalde met 31,1 procent van de stemmen een kletterende overwinning. ‘Ik word burgemeester, ge moogt gerust zijn!’, triomfeert lijsttrekker Christoph D’Haese. Maar met wie zijn partij in zee gaat, was gisteravond nog onduidelijk. Een coalitie met CD&V zou met 23 van de 43 zetels wel heel erg krap zijn en dus komen ook SP.A en Open VLD in beeld als mogelijk partners.

‘Ik zal me opstellen als consensusfiguur, dat heeft deze stad nodig’, aldus de nieuwe burgemeester van Aalst Christoph D'Haese. De ex-VLD-er verloor vorig jaar de strijd voor de eerste plaats van Jean-Jacques De Gucht, stapte over naar NV-A en haalt zijn slag nu thuis. Zijn partij haalt liefst vijftien zetels binnen. ‘We hebben meer dan tien mensen in de partij die meer dan duizend stemmen halen, dat is heel sterk. Het zijn ook nieuwe jonge mensen, ik zal die de komende maanden coachen, maar geloof me, we hebben een hele sterke ploeg.’

Jonge N-VA’ers als zoals Sanne Nielandt, Caroline De Meerleer, Caroline Verdoodt, Iwein Quintelier, Karoline De Vos en haar broer ex-prins Kristof, Matthias De Ridder, Wouter Van der Veken, Johan De Veylder doen hun intrede in het Belfort.

Bij Open VLD, dat strandt op zeven zetels, verliep de avond in mineur. ‘Wij gaan vanaf morgen de volgende verkiezingen voorbereiden’, aldus een strijdvaardige Jean-Jacques De Gucht. Eerder op de avond verloor zijn partij bij het hertellen nog net een zetel aan CD&V, op basis van twee stemmen. De partij van uittredend burgemeester Ilse Uyttersprot kreeg na een hertelling van de stemmen in Moorsel een extra zetel.

Die twee extra stemmen leveren uittredend schepen Bart Van Lysebeth (CD&V), volgens tegenstanders en insiders de oorzaak van vele twisten de voorbije zes jaar, een plaats in de gemeenteraad op. ‘Had ik dat geweten, ik zocht vanmorgen nog twee mensen die op ons wilden stemmen’, sakkerde De Gucht.

Ook bij SP.A geen euforie. De partij verliest nochtans maar één zetel en lijsttrekker Ann Van de Steen haalt een zeer goede uitslag, maar onder anderen schepen van Cultuur Dylan Casaer wint geen stemmen met zijn prestigieus Cirk!-festival.

Zware klap voor Belang

Het Vlaams Belang, zes jaar geleden nog de grootste partij in Aalst, duikelt naar de vijfde plaats met amper vier zetels. Vooral het vertrek van Karim Van Overmeire en Mia De Brouwer doet de partij pijn.

Bij Groen reageert Andreas Verleysen blij. ‘We verdubbelen we naar twee zetels, dat is een goede zaak.’

In het lokaal van N-VA, waar gisteren overigens een verjaardagstaart voor Karim Van Overmeire werd aangesneden, was er ook vreugde bij Sarah Smeyers. Zij komt voor het eerst in de gemeenteraad. Die taak zal ze combineren met haar job als parlementslid. ‘Ik heb binnen deze partij nu allemaal meegemaakt, het moment dat we onder de vijf procent zakten en nu deze overwinning. We hadden wel gehoopt en het zag er goed uit maar dat er een cijfer drie zou voor staan, durfde niemand te denken.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio