N-VA verplettert tegenstand

DENDERLEEUW -

De verkiezingen in Denderleeuw zijn uitgedraaid op een verpletterende overwinning van de N-VA. SP.A scoort even goed als zes jaar geleden. CD&V en vooral Open VLD/ Plus betalen het gelag.

Het was lang wachten op de eerste resultaten van de Denderleeuwse gemeenteraadsverkiezingen. Maar al snel bleek dat er eigenlijk maar één winnaar was. ‘En dat zijn wij, de N-VA. We halen in één klap zeven zetels binnen’, aldus een dolgelukkige lijsttrekster Erna Scheerlinck, die bij de vorige verkiezingen als enige N-VA-lid verkozen werd in het kartel CD&V/N-VA.

‘Het is duidelijk dat de Denderleeuwnaars voor ons project gekozen hebben. En daar zijn we dolblij mee.’

SP.A en OPEN die dit jaar samen naar de stembusslag trokken, bevestigen en halen negen zetels, evenveel als zes jaar geleden toen beide partijen apart naar de kiezer trokken.

Belang gehalveerd

Het Vlaams Belang ziet zijn aanhang gehalveerd terwijl ook CD&V en Open VLD/Plus het gelag betalen. De partijen verliezen kiezers aan N-VA, mee door het feit dat enkele boegbeelden er nu niet meer bij waren: Marleen Van Der Poorten bij CD&V en Jan Eeman bij Open VLD.

De coalitievorming zou simpel kunnen zijn: SP.A/OPEN samen met N-VA: goed voor een ruime meerderheid. Alleen liet N-VA-lijsttrekster Erna Scheerlinck onlangs nog weten dat het voor SP.A niet slecht zou zijn om een oppositiekuur mee te maken.

Maar ook een coalitie N-VA, CD&V (vier zetels) en Open VLD/Plus (drie zetels) behoort zeker tot de mogelijkheden. Samen halen zij een zetel op overschot.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio