CD&V verliest, maar blijft in bestuur

Vera Celis wordt nieuwe burgemeester van Geel

Vera Celis wordt nieuwe burgemeester van Geel

Vera Celis bleek gisteren de grote overwinnaar in Geel.

GEEL -

CD&V heeft gisteren een opdoffer gekregen in Geel. De partij verloor maar liefst negen van haar twintig zetels. Alle winst gaat naar N-VA, dat ook van SP.A, Open VLD en Vlaams Belang zetels afsnoept. Alleen groen houdt stand en wint zelfs en zitje. Geel krijgt met Vera Celis voor de komende zes jaar een N-VA-burgemeester.

Al na het tellen van minder dan een kwart van de stemmen mocht N-VA volop zegevieren. De partij stijgt van zo'n 3 procent en nul zetels in 2006 naar 36,6 procent en 14 zitjes. ‘We zijn heel tevreden dat we een historisch CD&V-bastion hebben kunnen slopen’, zegt N-VA lijsttrekster Vera Celis. ‘De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven dat verandering noodzakelijk is. Wij willen hen die bieden.’ Celis wordt ook de nieuwe burgemeester van Geel, maar dat had gisteravond heel wat voeten in de aarde.

CD&V buigt het hoofd. ‘We moeten hier niet flauw over doen, dit is gewoon een rotslecht resultaat’, zegt uittredend burgemeester Frans Peeters (CD&V). ‘We zijn niet meer aan zet en laten het initiatief aan de winnaar van deze verkiezingen: de N-VA. Mathematisch zou het nog zonder de N-VA kunnen, maar dat initiatief willen we niet nemen.’

Vera Celis had gisteren niet echt een rekenmachine nodig. ‘14 zetels op 33 is geen absolute meerderheid. Feit is dat de kleinere partijen allemaal beperkt scoren. Met SP.A (3 zetels) erbij hebben we mathematisch een meerderheid, maar één zetel is te krap om met een gerust hart te besturen. Zelfs als Open VLD (1 zetel) of Groen (2 zetels) in een tripartite zouden stappen, blijft de meerderheid beperkt.’

En dus werd gesproken met de grote verliezer van de dag, de CD&V die al bij al toch nog goed is voor 11 zetels of 30,7 procent. Lijsttrekster Leen Beke van CD&V is bovendien het stemmenkanon met 3.707 voorkeurstemmen. Ter vergelijking, Vera Celis kreeg ‘slechts’ 2.320 bolletjes achter haar naam.

Rond 21.30 uur lag er een voorstel op tafel tussen N-VA en CD&V. Daarin staat onder meer dat Vera Celis de nieuwe burgemeester van Geel wordt. De N-VA krijgt verder nog drie schepenzetels. CD&V heeft uiteindelijk ook drie schepenzetels uit de brand gesleept, aangevuld met het voorzitterschap van het OCMW. Wie de nieuwe schepenen worden was gisteravond nog niet bekend.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio