Coalitie van CD&V en Open VLD wordt versterkt met SP.A

Peeters blijft op post, Rutten wordt schepen

Peeters blijft op post, Rutten wordt schepen

Feest in het CD&V-hoofdkwartier in Aarschot. Hun partij mag opnieuw de burgemeester leveren. Foto: ibo

Aarschot -

André Peeters (CD&V) blijft burgemeester in Aarschot. Hij stelde zondagavond al zijn nieuwe schepencollege voor. De huidige coalitie met Open VLD krijgt versterking van SP.A. Gwendolyn Rutten wordt een van de Open VLD-schepenen.

De politici in Aarchot lieten er zondagavond geen gras over groeien. Meteen nadat de resultaten bekend waren, sloten ze zich op in een vergaderzaal om een nieuwe coalitie in mekaar te boksen. Met succes, want burgemeester André Peeters (CD&V), die voor de tweede keer op rij de sjerp mag omgorden, stelde gisteravond al zijn nieuwe schepencollege voor.

De volgende zes jaar zullen het niet langer twee, maar drie partijen zijn die de plak zwaaien in Aarschot. CD&V en Open VLD - die de voorbije zes jaar aan de macht waren in Aarschot - krijgen versterking van SP.A. André Peeters blijft burgemeester en CD&V levert met OCMW-voorzitter Julia Mellaerts, Steven Omblets en Mattias Paglialunga ook drie schepenen. Partijgenoot Frans Deboes wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Open VLD levert drie schepenen: Gwendolyn Rutten, Christel Verlinden en Bob Verstraete. SP.A krijgt met Geert Schellens een vertegenwoordiger in het schepencollege. Schellens is de enige schepen van wie ook de bevoegdheden al vastliggen: hij krijgt welzijn, leefmilieu, sport en sociale economie in zijn portefeuille.

CD&V blijft de grootste partij in Aarschot. Met twaalf zetels krijgt de partij er zelfs nog een zitje bij in vergelijking met 2006. Toen vormde de partij nog een kartel met N-VA. Die voormalige kartelpartner wordt meteen de tweede grootste partij van Aarschot en is goed voor zes zetels. De twee coalitiepartners van CD&V in de komende bestuursperiode - Open VLD en SP.A - behalen allebei vier zetels. Ten opzichte van 2006 zijn er dat voor Open VLD drie minder, voor SP.A eentje minder.

Groen krijgt er een zitje bij en heeft nu twee zetels in Aarschot. PVD ziet haar enige zetel in de gemeenteraad verdwijnen. Ook Vlaams Belang zit in de hoek waar de klappen vallen. De partij zakt helemaal weg en houdt nog een zetel over. In 2006 was de partij nog goed voor vier zetels.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio