Coalitie N-VA en Open VLD in de maak

Frank Boogaerts wordt burgemeester

Frank Boogaerts wordt burgemeester

Vrolijke gezichten bij de N-VA-verkozenen, zij vieren terwijl hun voorzitter en lijsttrekker de eerste coalitiebesprekingen voeren. Foto: lvl

Lier -

Dertig jaar hebben de liberalen van Open VLD de burgemeester geleverd in Lier. Daar komt nu een einde aan. De Lierenaar koos niet alleen de N-VA tot grootste partij maar gaf ook het grootst aantal voorkeurstemmen aan lijsttrekker Frank Boogaerts.

In Lier was de tendens vrij snel duidelijk. Om 17.30 uur haalde N-VA al 31,3 procent van de stemmen en Open VLD 13,2 procent. De liberale partij van burgemeester Marleen Vanderpoorten moet SP.A/Groen (15,6) en CD&V (13,7) laten voorgaan.

Lier&Ko, de partij van schepen Jan Hermans moet twee zetels inleveren en houdt er nog een over.

N-VA heeft twaalf zetels. Al om 18 uur had Frank Boogaerts een idee voor een coalitie. Samen met voorzitter Toon Vaessens ging hij naar het Open VLD-secretariaat aan de Sint-Gummarusstraat. Daar sloten ze zich met het bestuur van de liberale partij op voor onderhandelingen.

Ondertussen vierden de andere N-VA verkozenen, kandidaten en helpers bij de campagne de overwinning. Allemaal blije gezichten maar er heerste geen dolle vreugde.

‘We begrijpen maar al te best dat het nu pas ernst wordt’, zegt campagnecoördinator Wim Theunis. ‘De verkozenen zijn blij dat de kiezer mee is gestapt in het verhaal. Nu moeten we het ook nog waarmaken. Ze weten allemaal dat gesprekken over een coalitievorming met Open VLD aan de gang zijn. Voor de onderhandelaars komt het erop aan zoveel mogelijk uit ons programma in de beleidsverklaring te krijgen.’

Open VLD volgde de uitslagen in de Club van Lierse, het stadion dat de naam draagt van de vader van de burgemeester. De stemming was er bedrukt.

Bij het ter perse gaan waren beide partijen op een zucht van een akkoord. Rest alleen de vraag: stapt Marleen Vanderpoorten mee in een coalitie of neemt ze afscheid van de Lierse politiek?

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio