CD&V en Open VLD vormen coalitie

Veerle Heeren wordt nieuwe burgemeester

Veerle Heeren wordt nieuwe burgemeester

Veerle Heeren mag binnenkort de sjerp omdoen. Foto: els

Sint-Truiden -

Veerle Heeren (CD&V) neemt in Sint-Truiden het heft in handen. De CD&V vormde een krappe meerderheid met de Open VLD. Ze behaalden samen zeventien van de 33 zitjes.

Er was zeer lang onduidelijkheid over het resultaat van de stembusgang. Om een meerderheid te halen, werd het een nek-aan-nekrace tussen de Open VLD en de N-VA. Bij de telling werd het voortdurend haasje-over tussen de twee partijen. Uiteindelijk beslisten CD&V en Open VLD, ondanks de nipte meerderheid, met elkaar in zee te gaan.

De CD&V kon het burgemeesterschap opeisen en komt na 24 jaar opnieuw aan de macht. Veerle ziet zo haar politieke loopbaan met de burgemeesterssjerp bekroond. Ze moest lange tijd ereburgemeester Jef Cleeren (CD&V) en Ludwig Vandenhove (SP.A) laten voorgaan. Haar partij verloor in al die jaren de absolute meerderheid en viel gisteren terug van twaalf naar tien. De nieuwe burgemeester beseft dat het bestuur de komende jaren een lastig karwei wordt.

De twee oppositiepartijen N-VA en SP.A stelden al meteen vragen over het beleid van de stad. ‘In een stad als Sint-Truiden is een kleine meerderheid niet werkbaar. Het komt wellicht heel vlug tot conflicten. We staan daarom de komende dagen open voor een constructief gesprek’, reageerde N-VA-lijsttrekker Jelle Engelbosch. De N-VA zette ook in Sint-Truiden een verrassende score neer. ‘We hadden gehoopt op vijf zetels, we halen er zeven’, blikte een tevreden Engelbosch terug.

De SP.A verliest één zetel en voelt zich opzij gezet. Ludwig Vandenhove reageerde bijzonder boos. ‘Het akkoord tussen de twee partijen bewijst dat er wel degelijk een voorakkoord was en het werd ook afgesloten voor de komende twaalf jaar’, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. Hij haalde fel uit naar het provinciale SP.A-bestuur: ‘Ik begrijp niet dat de provincie aan Groen niet oplegde om een kartel te vormen in de gemeenten. De stemmen die nu verloren gaan bij Groen maakten voor ons wellicht het verschil.’ Ook Vandenhove gelooft niet in de werkbaarheid van de te kleine meerderheid. ‘Nog voor het einde van jaar komt er een einde aan die coalitie.’ Open VLD behoudt haar aantal zetels.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio