Winnaar N-VA naar oppositie door voorakkoord CD&V met LB

Lennik -

Het kartel N-VA-Lennik 2was de enige partij die haar aantal zetels kon vergroten. Toch belanden ze in de oppositie door een voorakkoord tussen CD&V en LB.

Het was met gemengde gevoelens dat N-VA-Lennik 2reageerde op hun vooruitgang van 4 naar 7 zetels. CD&V verloor 1 zetel, maar nemen wel de plaats in van Lennik 2als coalitiepartner van de Lijst Burgemeester. Die hielden tegen alle verwachting veel beter stand dan gedacht. Door interne ruzies scheidde Eddy Warrand zich immers af, maar zijn LEF-lijst kwam niet van de grond. In plaats van de sleutel voor een nieuwe coalitie in handen te krijgen, verschrompelde Warrands aanhang tot een haast verwaarloosbaar aantal.

Geert De Cuyper (N-VA-Lennik 2) verborg zijn ontgoocheling niet. ‘Wij zijn een beleidspartij’, zei hij. ‘Zelf was ik al twaalf jaar schepen. Dan kun je het verschil maken. Onze vooruitgang bewijst ook dat onze kiezers ons werk appreciëren, maar het voorakkoord verbrodt alles.’

Bij CD&V kregen ze van zowel het kartel als van de Lijst Burgemeester het aanbod om samen te werken. ‘Maar we kozen bewust voor de Lijst Burgemeester omdat hun programma dichter aanleunde bij het onze’, zegt Yves De Muylder die na nieuwjaar allicht schepen wordt. Ook lijsttrekker Heidi Elpers en lijstduwer Henri Van Eeckhoudt hebben volgens hun persoonlijke score recht op een schepenambt.

Bij de Lijst Burgemeester schuiven ze Irina De Knop naar voor als burgemeester. Zij vervulde dit ambt al sinds 2011 en haalde net geen duizend stemmen. Johan Limbourg kan dankzij een mooie score ook niet gepasseerd worden voor een schepenambt. Filip Van Ginderdeuren was al schepen tijdens de voorbije coalitie en wordt eveneens naar voor geschoven als schepen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio