N-VA tweede partij met amper twee stemmen minder dan SP.A

Coalitie SP.A-CD&V begint met schone lei

Coalitie SP.A-CD&V begint met schone lei

Maurice Webers (midden) maakt de SP.A-CD&V-coalitie bekend. Foto: pbvm

Beringen -

SP.A en CD&V zetten hun coalitie verder en vegen de spons over alle strubbelingen van de voorbije legislatuur. Een 'Valentijnsakkoord', klonk het.

Op een persconferentie gisteravond in het stedelijk administratief centrum (SAC) werd de nieuwe coalitie bekendgemaakt. Ondanks de vele incidenten die er waren blijft de coalitie SP.A-CD&V behouden. ‘We hebben voor de stedelijke ontwikkeling van Beringen de nodige expertise hard nodig’, zei de nieuwe burgemeester Maurice Webers (SP.A), die overneemt van Marcel Mondelaers (CD&V). Webers was ook hét stemmenkanon van deze verkiezingen: logisch dat hij burgemeester zou worden. Het verschil met de CD&V-lijsttrekker Anne Cuypers was overduidelijk: ze deed daar dan ook niet moeilijk over. Een groot verschil met zes jaar geleden is dat de coalitie snel werd bekrachtigd. Vorige keer was dat pas met Kerstmis. De schepenen worden wel pas later bekendgemaakt. Voorts is afgesproken dat incidenten zoals in het verleden moeten worden vermeden door een duidelijke afsprakennota. SP.A en CD&V ontkenden voorts dat er zaterdagavond een voorakkoord zou zijn afgesloten, zoals bepaalde bronnen beweerden.

N-VA valt uit de boot

Wie gisteren minder gelukkig was, was de derde hond in het kegelspel: N-VA. Die partij behaalde net als SP.A en CD&V tien zitjes. Het stemmenverschil met SP.A bedroeg amper twee stemmen, maar N-VA valt uit de boot. De cijfers: SP.A is de grootste partij van Beringen met tien zetels (-2), gevolgd door N-VA met tien (van 0 naar 10) en CD&V (-2). Het verlies van SP.A was verwacht na alle voorbije strubbelingen. VBLD (Vlaams Belang Leefbare Dorpen) rijft vier zitjes binnen. Volgens lijsttrekker Bert Schoofs mag er wel geen vergelijking worden gemaakt met Vlaams Belang, dat acht zetels telt in de gemeenteraad: VBLD is een lokale partij. Klappen zijn er vooral voor Open VLD, dat terugvalt op één zetel (-2). Selahattin Koçak, die de overstap maakte van SP.A naar Open VLD, raakte niet verkozen. Helemaal teleurstellend is het voor Groen, dat volledig uit de boot valt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio