Persoons en Ampe wellicht schepen

Freddy Thielemans (PS) sluit paars akkoord met MR

Freddy Thielemans (PS) sluit paars akkoord met MR

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) sloot gisteravond een akkoord met de MR, SP.A en Open VLD. Foto: belga

Brussel -

De PS van Freddy Thielemans is opnieuw de grootste partij geworden in Brussel-Stad. De partij dumpt CDH en gaat in zee met de MR van Alain Courtois. Mogelijk komen er twee Vlaamse schepenen.

Zittend burgemeester Thielemans maakt een opvallende keuze voor zijn derde termijn. CDH, de coalitiepartner van de voorbije zes jaar, ging drie procent achteruit en wordt nu dus naar de oppositiebanken verwezen. In de plaats komt MR-Open VLD, dat standgehouden heeft in vergelijking met 2006. Een opvallende keuze, aangezien lijsttrekker en senator Alain Courtois zich vooraf opgesteld had als de grote uitdager van Freddy Thielemans.

De uitslag van de verkiezingen wees gisteravond evenwel al snel uit dat de PS aan zet was. De Parti Socialiste haalde met 29,2 procent van de stemmen (een verlies van twee procent tegenover vorige keer) een pak meer dan MR (status quo op achttien procent) en CDH (van 21 naar 18).

Het nieuws is ook een tegenvaller voor Ecolo-Groen, dat nochtans een goed resultaat haalde en van 10 naar 13 procent ging. Het was geen geheim dat de groenen zeer graag in de meerderheid wilden geraken.

Nog een goed resultaat was er overigens voor FDF, dat voor de eerste keer opkwam en meteen 8 procent behaalde.

Vlamingen

Nu de meerderheid samengesteld is, maken twee Vlamingen kans op een schepenambt. De eerste is Ans Persoons, die haar SP.A van één naar twee zetels ziet evolueren. ‘Of ik echt schepen word, zal afhangen van de onderhandelingen. Maar ik kijk er wel naar uit om het te doen’, zegt ze. ‘Er zijn in elk geval veel functies die me interesseren.’

Die andere schepen wordt wellicht Els Ampe, die op de vierde plaats stond op de MR-Open VLD-lijst. ‘Wij hebben er een zetel bij, dat is dus een verdubbeling. Alleen daarom al ben ik blij met ons resultaat’, zegt ze. Ampe ontkent niet dat ze de verkiezingen liever gewonnen had. ‘Het is misschien jammer dat MR niet meer haalde. De grootste partij worden zal dan voor volgende keer zijn.’

Het nieuws is een tegenvaller voor Bianca Debaets, die vier maanden geleden speciaal van Elsene naar het centrum verhuisde om schepen te worden. ‘Het belangrijkste voor mij is dat ik verkozen geraakt ben, dat was mijn belangrijkste taak’, reageert ze.

‘Ik beland nu in de oppositie en zal van daaruit kritisch en constructief zijn. Ik ben vooral blij dat ik het vertrouwen van de kiezer gekregen heb.’

Nieuwkomers

Verdere nieuwkomers in de Brusselse gemeenteraad zijn Johan Van den Driessche voor N-VA en Bart Dhondt voor Groen. Vlaams Belang, dat voordien nog twee zetels had, is compleet van de kaart geveegd. De stemmenkampioen dit jaar was opnieuw Freddy Thielemans, met 6.391 voorkeurstemmen. Dat zijn er wel bijna 2.000 minder dan vorige keer.

Na hem volgen minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) met 5.040 stemmen en huidig eerste schepen Hariche Faouzia (PS) met 4.359 stemmen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio