Vredesactivisten opgepakt aan luchtmachtbasis Kleine-Brogel

KLEINE-BROGEL -

Aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel (Peer) zijn maandagmorgen negen vredesactivisten opgepakt die over de omheiningsdraad aan het klauteren waren. Dat bevestigde kolonel Paul Desair, de bevelhebber van de luchtmachtbasis.

‘Dat kunnen we niet tolereren. We patrouilleren momenteel en zorgen dat de toestand op de basis veilig blijft. Actievoerders hebben zich ook vastgeketend aan de toegangspoort. De politie praat met die mensen.’ Het parket van Hasselt zal beslissen wat er met de negen gearresteerden zal gebeuren.

De vredesactivisten wilden het vertrek verhinderen van de Belgische F-16’s naar de grote NAVO-oefening ‘Steadfast noon’ in het Duitse Büchel. ‘Belgische piloten trainen vanaf 15 tot 24 oktober met NAVO-partners op het inzetten van kernwapens. Met groepjes activisten wilden we vanaf 7.30 uur het opstijgen van F16’s tegenhouden. De hoofdpoort van de basis hebben we geblokkeerd. Op die manier proberen Vredesactie en Action pour la Paix de voorbereiding van oorlogsmisdaden te verhinderen’, aldus Hans Lammerant van Vredesactie.

Naast België nemen volgens Vredesactie andere landen met Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied, zoals Duitsland, Italië, Nederland en Turkije, deel aan de oefening. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees