Dewinter: ‘Ik wacht tot het wat warmer is om in de Schelde te springen’

Dewinter: ‘Ik wacht tot het wat warmer is om in de Schelde te springen’

Foto: EPA

Antwerpen -

Het Vlaams Belang is de grote verliezer van deze verkiezingen. In Antwerpen kon kopman Filip Dewinter maar ruim 10 procent binnenhalen. Maar hij wacht toch nog even om in de Schelde te springen, zei hij maandag op De Ochtend van Radio 1.

Eind september had Dewinter het nochtans beloofd in het Eén-programma “Villa Vanthilt”: of hij nu 30 procent zou halen en Patrick Janssens burgemeester zou worden, of 10 procent met De Wever als burgemeester, in beide gevallen zou hij in de Schelde springen, ‘want er verandert niets’.

Dewinter geeft zijn verlies toe en feliciteert De Wever, maar zegt ook dat het Vlaams Belang ‘strijdbaar en levensvatbaar’ blijft. ‘We liggen niet knock-out in de touwen.’

Volgens hem hebben de Vlaams Belang-kiezers strategisch gestemd. ‘Ze willen het eens proberen met Bart De Wever, maar de problematiek blijft dezelfde.’ En die problematiek draait volgens Dewinter vooral rond migratie en criminaliteit.

Of de kopman nu ook een stap opzij zal zetten, weet hij nog niet. ‘Op momenten van grote emotie moet je geen belangrijke beslissingen nemen. Maar het wordt zeker geen Nacht van de Lange Messen bij Vlaams Belang. Al moeten we ons wel herpositioneren. We hebben een nieuwe strategie nodig die ons duidelijk in de markt zet en het verschil met N-VA goed in de verf zet.’

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S