Italiaanse zakenman wil lokale luchthaven naar Mussolini noemen

Een Italiaanse zakenman heeft voorgesteld om een in moeilijkheden verkerende lokale luchthaven in het noorden van Italië naar ex-dictator Benito Mussolini te noemen, dit om de ’zichtbaarheid’ ervan te verbeteren. Het voorstel lokt protest uit.

Het gaat om de luchthaven in Forli, 75 kilometer ten oosten van Bologna. Massimo Balzani, een lokale vertegenwoordiger van de Italiaanse organisatie Confindustria, deed zijn voorstel vorige week in een regionale krant.

‘We mogen niet vergeten dat de luchthaven door Mussolini opgericht werd’, klonk het. ‘De naam van Mussolini gebruiken zou tot een grotere zichtbaarheid leiden.’ Balzani ontkent een fascist te zijn.

‘Het gaat om zo iets belachelijks dat ik er geen commentaar op gaf’, aldus de burgemeester van Forli, Roberto Balzani, die overigens niet verwant is met de zakenman. Aurelio Regina, een nationaal afgevaardigde van Confindustria, noemde het voorstel ‘onverstandig’.

De Italiaanse partizanenorganisatie ANPI protesteerde eveneens. De organisatie wees erop dat 42 burgers op de luchthaven werden doodgeschoten door Duitse nazi’s, bondgenoten van Mussolini, in 1944.

Naar de letter van de Italiaanse wet is het uitdrukken van steun voor fascistische ideologie een misdrijf. Recentelijk nog brak controverse uit over een monument in een klein dorp in de Romeinse regio Lazio, gewijd aan de fascistische generaal Rodolfo Graziani.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees