Assad beveelt restauratie eeuwenoude moskee Aleppo

De Syrische president Bashar Assad heeft opdracht gegeven voor een spoedrestauratie van de eeuwenoude Umayyad-moskee in Aleppo. Afgelopen weekend brak na hevige gevechten tussen regeringstroepen en rebellen brand uit in het bedehuis, en raakte het zwaarbeschadigd. De moskee, die stamt uit de dertiende eeuw en grenst aan de middeleeuwse citadel van de oude stad, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het leger heeft zich maanden geleden rond en in de strategisch gelegen moskee in het hart van Aleppo ingegraven. De rebellen zetten afgelopen week de aanval in om de regeringstroepen uit hun stellingen te verdrijven. De opstandelingen klagen dat militairen en regeringsgezinde strijders er beledigende leuzen op de muren kladden en zich bezatten.

Soek

De rebellen en het leger schuiven elkaar de schuld voor de brand in de schoenen. Assad stelde maandag onmiddellijk een commissie in die hij met de restauratie van de moskee belastte. Het werk moet voor het eind van 2013 zijn voltooid.

De Umayyad-moskee is niet de eerste eeuwenoude publiekstrekker die slachtoffer werd van de aanhoudende gevechten in Aleppo. Twee weken geleden ging de beroemde soek van de verscheurde metropool al in vlammen op.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees