Start installatie van drie nieuwe systemen voor trajectcontrole

Start installatie van drie nieuwe systemen voor trajectcontrole
BRUSSEL -

Maandagavond start op twee plaatsen langs de Vlaamse autosnelwegen de plaatsing van nieuwe systemen voor trajectcontrole, waarbij de snelheid op een langere afstand gecontroleerd en indien nodig beboet wordt. De nieuwe camera’s komen op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere in beide richtingen en op de E17 ter hoogte van het viaduct Gentbrugge in de richting van Antwerpen. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V)

‘Tot voor kort zette Vlaanderen individuele flitspalen in voor onbemande snelheidscontroles. Bestuurders hebben dan soms de neiging om af te remmen ter hoogte van de flitscamera om daarna weer te versnellen. Dat is nefast voor de verkeersveiligheid’, verduidelijkt Crevits, die denkt dat een systeem van trajectcontrole als eerlijker gepercipieerd wordt.

Voor de zomer is het eerste systeem in Vlaanderen van start gegaan op het viaduct van de E17 in Gentbrugge, richting Kortrijk. De selectie van de locaties is in de eerste plaats gebaseerd op het aantal ongevallen en de ernst ervan in het verleden, aldus de minister.

Concreet werkt trajectcontrole met nummerplaatherkenning. Rijdt iemand aan een te hoge gemiddelde snelheid tussen de meetpunten, dan worden de gegevens naar de federale politie doorgestuurd. Daarnaast kan de installatie ook geseinde wagens en pechstrookrijders detecteren. En ze kan net zo goed buitenlandse nummerplaten herkennen.

De plaatsing start maandagavond in Wetteren. De week nadien volgt de apparatuur in Erpe-Mere en vanaf 29 oktober ook die in Gentbrugge. Totale kostprijs is een kleine 1 miljoen euro.

Bedoeling is dat de nieuwe controles eind 2012 van start gaan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S