Valkeniers stopt als voorzitter bij Vlaams Belang

Valkeniers stopt als voorzitter bij Vlaams Belang

Bruno Valckeniers Foto: Photo News

Na de verkiezingsnederlaag van zondag, heeft het partijbestuur van Vlaams Belang besloten om de geplande voorzittersverkiezingen te vervroegen naar eind dit jaar. Bruno Valkeniers is alvast geen kandidaat meer. Filip Dewinter en Bart Laeremans worden als kandidaat getipt.

Bruno Valkeniers (1955) krijgt de rekening gepresenteerd voor de slappe uitslag zondag. Hij neemt vervroegd afscheid als voorzitter.

Valkeniers was in maart 2008 voorzitter geworden. Na Frank Vanhecke en Karel Dillen was hij de derde voorzitter van de partij. Valkeniers kwam uit de bedrijfswereld. In de jaren tachtig werkte hij als commercieel directeur bij de Hesse-Noord Natie. In 2002 was hij een eigen maritiem consultingbedrijf gestart.

De mooiste tijden voor Vlaams Belang heeft hij niet meegemaakt. Tijdens de verkiezingen van 7 juni 2009 (waarbij er een nieuw Europees Parlement werd verkozen en een nieuwe Vlaamse Parlement) haalde de partij 15,28% van de stemmen voor de Vlaamse-Parlementsverkiezingen en 15,88% voor de Europese verkiezingen.

Dit betekende een verlies van respectievelijk 8,86% en 7,28% ten opzichte van de vorige Vlaamse en Europese parlementsverkiezingen, toen de partij nog Vlaams Blok heette. Bij de verkiezingen van 2010 deed de partij het nog slechter. Ook kwam de interne verdeeldheid steeds meer naar boven, met als 'hoogtepunt' het opstappen van Marie-Rose Morel en ex-voorzitter Vanhecke.

Wie Valkeniers zal opvolgen, is niet duidelijk. De Antwerpse kopman Filip Dewinter en senator Bart Laeremans worden genoemd als mogelijke kandidaten.

Partij geeft nederlaag toe

Het volledige partijbestuur van de partij nam vandaag in een persmededeling de verantwoordelijkheid voor de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen op zich.

Vlaams Belang stelt:  'Om de verkiezingen van 2014 in goede banen te leiden, moet er een ‘herbronning en modernisering van de partij’ komen. En daarom worden de voorzittersverkiezingen vervroegd: normaal zouden die pas in maart 2013 plaatsvinden, maar nu wordt er al eind dit jaar naar een opvolger voor Valkeniers gezocht.'

Wie het Vlaams Belang dood noemt, heeft volgens de partij ongelijk. De partij beschouwt zichzelf als ‘de ijsbreker die het dichtgevroren kanaal heeft opengebroken’. En ze willen voorkomen dat dat kanaal opnieuw dichtvriest.

Volgens de partij heeft de kiezer die van Vlaams Belang naar N-VA is overgelopen, geen afkeer van hun programma. ‘Integendeel. Hij heeft in een aantal gevallen strategisch gekozen, en in een aantal andere gevallen omdat hij denkt dat de N-VA een deel van het Vlaams Belang-programma zal realiseren. Dat laatste zal nog moeten blijken.’

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S