Oppositie behoudt schepenambt en 8 zetels

Geertrui Windels zes jaar schepen in St-Genesius-Rode

Sint-Genesius-Rode -

Geertrui Windels (Respect) is de komende zes jaar schepen in Sint-Genesius-Rode. Burgemeester wordt Pierre Rolin, die meer dan dubbel zo veel stemmen haalde dan FDF'er Eric Libert.

De definitieve resultaten in Sint-Genesius-Rode waren pas zondagnacht na 1 uur bekend. Uiteindelijk behaalde de oppositielijst Respect 34,5 procent, ofwel 0,3 procent meer dan de Vlaamse eenheidslijst Samen in 2006. Voor het OCMW is er ook een status quo. Lijsttrekker Geertrui Van Rompuy-Windels spreekt over een ‘historische prestatie’.

‘De afgelopen 40 jaar zijn de Vlaamse lijsten in de faciliteitengemeenten door de continue verfransing steevast achteruitgegaan’, stelt Windels. ‘We vinden onze winst en behoud van het aantal zetels een enorme prestatie. Met onze aanpak moeten wij zeker gescoord hebben bij taalgemengde gezinnen.’

Voor de verkiezingen hoopte de oppositie nog op twee schepenen, maar daarvoor kwam ze zo'n 3 procent tekort. Dat betekent ook meteen het einde van Anne Sobrie als schepen.

Opvallend is dat ex-schepen Veerle Wauters van alle Vlaamse kandidaten het meeste stemmen haalde, en dit vanop de tweede plaats op de OCMW-lijst. Iets meer dan 1.500 kiezers kleurden het bolletje achter haar naam rood. Windels-Van Rompuy haalt net iets minder dan 1.500 stemmen, derde is Anne Sobrie met 1.325 stemmen. De andere verkozenen voor de gemeenteraad zijn Bruno Stoffels, Raf Stoffels, Tom De Spiegeleer, Ludo De Becker, Jonathan Voets en Marijke Hellinckx-Cortvriendt.

Aan Franstalige zijde is de sjerp overduidelijk voor IC-GB-lijsttrekker Pierre Rolin, de broer van burgemeester Myriam Rolin.

Nieuwe burgemeester

Pierre Rolin haalt net geen 3.000 stemmen, meer dan dubbel zoveel als FDF-er Eric Libert. Met een goede score had Libert eventueel burgemeester kunnen worden, maar hij verliest meer dan 600 stemmen. Door de rechtstreekse verkiezing van het schepencollege, ligt de samenstelling ervan zo goed als vast.

Eric Libert (FDF), Sophie Stone-Wilmès (MR) en Philippe De Vleeschouwer (onafhankelijke) zijn opnieuw schepen. Georges Clerfayt (FDF) kwam niet meer op. Zijn vervanger is normaal gezien Miguel Delacroix (CDH), de zoon van de huidige burgemeester en het neefje van de nieuwe.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio