Liesbeth Van der Auwera wordt burgemeester in Bree

Bree -

In Bree wordt Liesbeth Van der Auwera burgemeester. De 43-jarige politica verraste zondag door een akkoord te sluiten met de partij Bros.

Zondag ging een schokgolf door Bree. Terwijl Verjonging, de partij van Jaak Gabriëls, met tien zetels de grootste partij is, werd ze toch naar de oppositiebanken verwezen. Huidig coalitiepartner CD&V sloot een akkoord met Bros, een kartel van N-VA, SP.A, VCD en onafhankelijken. Bros ging van drie naar zeven zetels en is zo de grote winnaar. Jaak Gabriëls moet na 35 jaar afscheid nemen van zijn burgemeesterssjerp.

‘Het is een historisch moment voor Bree’, reageert Liesbeth Van der Auwera. ‘We hebben zes jaar geleden inderdaad een akkoord gesloten met Verjonging. We hebben met twee schepenen keihard gewerkt, maar we kregen nauwelijks kansen om daarmee naar buiten te komen. Wij willen een open beleid waarin mensen mogen scoren en fier mogen zijn op wat ze verwezenlijken.’

Voor Jaak Gabriëls is de klap enorm. Gisterochtend liet hij nog weten dat hij in onderhandeling was om de situatie nog om te keren. ‘Je kan een akkoord niet zomaar aan je laars lappen. Ik heb de indruk dat dit akkoord er een is om mij en Verjonging te pakken. En de drang naar een post betekent geen goed beleid.’

De coalitie tussen CD&V en Bros is ondertussen helemaal rond. Liesbeth Van der Auwera zal burgemeester worden. Mario Knippenberg van Bros wordt eerste schepen. ‘De keuze voor Liesbeth als burgemeester is genomen na onderhandelingen en omdat ze de meeste politieke ervaring heeft. Wij zullen als grootste partij wel vier schepenen in het college krijgen’, zegt Mario Knippenberg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio