SP.A en CD&V opnieuw samen, Edward De Wit burgemeester

N-VA buitenspel gezet in Kapelle-op-den-Bos

N-VA buitenspel gezet in Kapelle-op-den-Bos

Edward De Wit (CD&V). Foto: jhp

Kapelle-op-den-Bos -

N-VA werd met acht zetels de grootste partij in Kapelle-op-den-Bos, maar wordt door CD&V en SP.A opzij geschoven. Beide partijen kiezen ervoor om de huidige coalitie voort te zetten. Edward De Wit (CD&V) wordt burgemeester voor zes jaar.

De SP.A van uittredend burgemeester Else De Wachter verliest fors en houdt vijf zetels over. Else De Wachter wilde dan ook niet meteen reageren en ‘wacht eerst verder overleg met de coaltiepartner af’. Zij moet de sjerp nu doorgeven aan Edward De Wit (CD&V). Die was zondagavond en maandagmiddag niet bereikbaar. CD&V blijft wel de zes zetels behouden, maar vermits er twee raadsleden bijkomen (van 19 naar 21) gaat de partij globaal ook achteruit. Met een nipte meerderheid wordt besturen moeilijk in Kapelle-op-den-Bos.

Nipte meerderheid

Maar Chris Reniers (CD&V), de voorzitter van de gemeenteraad, wilde wel reageren. ‘Het klopt dat CD&V en SP.A ervoor gekozen hebben om samen te gaan. Samen hebben we een nipte meerderheid van elf op 21 zetels. Het zal moeilijk worden, maar moeilijk gaat ook. Er was geen voorakkoord. We hebben gewoon gekozen voor de partij waarmee we een akkoord konden maken en dat was SP.A. Het is ook logisch dat je eerst gaat praten met je coalitiepartner.’

‘Schepen Edward De Wit (CD&V) wordt zes jaar burgemeester. CD&V krijgt ook twee schepenmandaten en het voorzitterschap van de gemeenteraad. SP.A krijgt twee schepenen en het OCMW-voorzitterschap. De bevoegdheden worden komende week verdeeld’, aldus Reniers.

N-VA-kopman Renaat Huysmans begrijpt het voortzetten van de CD&V-SP.A-coalitie niet. ‘De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven’, zegt Huysmans. ‘N-VA wordt de grootste partij en klimt van twee naar acht zetels. Groen verdubbelt haar zetels tot twee. Dat is een duidelijk signaal dat de Kapellenaar verandering wil. Toch sluiten SP.A en CD&V een akkoord. Het signaal van de kiezer wordt genegeerd. Ik kan niet geloven dat er geen voorakkoord was. Ik beloof dat we stevig oppositie zullen voeren.’ Huysmans nam gisteren normaal een dag vrijaf , maar werkte toch in zijn artsenpraktijk om zijn zinnen te verzetten. ‘Ik ben wel aangedaan.’

Ilse Rymenants (Groen) haalt een tweede zetel binnen. ‘Wij zijn niet gecontacteerd geweest. Er was duidelijk een voorakkoord. Ik vraag me af of dit is wat de Kapellenaar wil’, aldus Rymenants. Nu Edward De Wit zes jaar burgemeester wordt van Kapelle-op-den-Bos, moet uittredend burgemeester Else De Wachter na één jaar de sjerp al aan de haak hangen om opnieuw schepen te worden. SP.A werd in Kapelle-op-den-Bos zowat gehalveerd van negen naar vijf zetels. Leo Peeters (SP.A) was meer dan dertig jaar burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, tot hij vorig jaar de fakkel doorgaf aan Else De Wachter. Peeters was ook geen kandidaat meer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio