Brussel-stad : blije en droeve gezichten na paars akkoord

BRUSSEL - "Doel bereikt", reageerde MR-lijsttrekker Alain Courtois op het nieuws over een paars bestuursakkoord in Brussel-stad. "Ik had de opdracht de MR na zes jaar oppositie opnieuw in de meerderheid te loodsen. Dat is gebeurd, door ons resultaat van 2006 te verbeteren".

Ondanks de nakende oppositiekuur benadrukt het cdH dat het erin geslaagd is de tweede grootste partij te blijven en zijn historische score van 2006 vrij te stellen, ondanks een minder gunstige situatie.

De partij herinnert er daarbij aan dat de MR-, Ecolo- en PS-lijsten in 2006 niet samen met hun Nederlandstalige zusterpartijen opkwamen. Dat scheelt volgens het cdH wanneer vergelijkingen met 2006 worden gemaakt.

Op basis daarvan verliest MR-Open VLD een zetel, net als de lijst cdH-CD&V. Ondanks dat de grootste partij PS en de tweede grootste partij, het cdH, een comfortabele meerderheid behouden en de MR-lijsttrekker voorwerp is van een vooronderzoek en slechts 2.900 stemmen haalt, "heeft de PS ervoor gekozen te onderhandelen met die laatste, die zeker minder zichtbaar en volgzamer zal zijn", aldus het cdH.

Ecolo-lijsttrekster Marie Nagy betreurt dat de volgende coalitie "niet die van de overwinnaars is" en dat het signaal van de partij die vooruit is gegaan, van de groenen, niet is gehoord.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio