Euronext richt beurs op voor kleine beleggers

Euronext richt beurs op voor kleine beleggers

Foto: BELGA

Met een nieuwe pan-Europese beurs wil NYSE Euronext kleine beleggers de kans geven om te handelen zonder 'misbruikt' te worden door grote, institutionele beleggers. Dat meldt de Britse krant Financial Times.

Vele institutionele beleggers maken gebruik van supersnelle computers om aan high frequency trading te doen, de praktijk waarbij aandelen in fracties van een seconde verhandeld worden. Een derde van het dagelijks verhandelde volume zou via deze weg doorstromen. Kleine beleggers achten zich kansloos tegen dergelijk hoogtechnologisch geweld, ze zijn bang dat de high frequency traders de orders van de kleine spelers kunnen aanwenden om met de winst te gaan lopen.

In een poging ook de kleinere beleggers een plaats te geven in de slabbakande aandelenhandel, wil NYSE Euronext een alternatief bieden. Volgens de Financial Times is de ontwikkeling van het nieuwe platform in de laatste stadia beland. Het zou beschikbaar zijn op de beurzen in Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon. Euronext wil evenwel nog niet bevestigen.

Het initiatief krijgt wel al meteen kritiek. Zo wordt gevreesd voor een al te grote versnippering en complexiteit van de markten.

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees