Seks & Relaties

Hoe ontdek je een seksverslaving?

Hoe ontdek je een seksverslaving?

Foto: Shutterstock

Seksverslavingen werden vroeger niet altijd au sérieux genomen. De aandoening werd vaak beschouwd als een excuus om erop los te vrijen. Maar een studie aan de universiteit van Californië suggereert dat een seksverslaving wel degelijk een echte stoornis is.

Dat concludeerden onderzoekers nadat ze 200 patiënten hadden onderzocht die zonder duidelijke reden in een mentale instelling verbleven. De vorsers stelden een tabel op met enkele van de meest voorkomende symptomen bij seksverslaafden. En wat bleek? Op basis van onderstaande kenmerken werd de aandoening bij 134 personen vastgesteld.

De symptomen van een seksverslaving

1. Je hebt terugkerende, intense seksuele fantasieën.
2. Je hebt minstens zes maanden last van dwangmatig seksueel gedrag.
3.  Je pakt stress aan met grote hoeveelheden seks.
4.  Seks heeft een grote impact op je professionele en je sociale leven.
5. Je verliest vaak de controle waardoor je moet toegeven aan jouw seksuele driften. Je bezwijkt zelfs als dit voor problemen kan zorgen op werk-, relatie- en geldvlak.
6.  Je seksuele fantasieën ontstaan niet door het nuttigen van drank of drugs.

Ook bij beroemdheden

De onderzoekers willen niet dat mensen die veel zin hebben in seks of vaak porno kijken automatisch als seksverslaafden worden bestempeld. Ze willen naar eigen zeggen gewoon benadrukken dat er wel degelijk zoiets bestaat als een hyperseksuele stoornis.
De bekendste seksverslaafde is ongetwijfeld de Britse komiek en ex-man van Katy Perry, Russell Brand. Hij wou hij deze zomer de volledige Kama Sutra uittesten.
 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees