Ford trekt zich terug uit wereldkampioenschap rally

Vanaf volgend jaar zullen er geen officiële Ford-wagens meer meerijden in het wereldkampioenschap rally WRC. Ford nam de beslissing naar eigen zeggen om economische redenen. Piloten Jari-Matti Latvala en Petter Solberg moeten na dit seizoen op zoek naar een nieuw team.

'Ford heeft een lange en mooie geschiedenis in het WK en het was dan ook een moeilijke beslissing', vertelde Roelant de Waard, vicepresident marketing van Ford Europa. 'Maar voor de onderneming en het merk Ford is het beter ons engagement in het WK rally te reduceren en de middelen elders te besteden.'

Ford zal in Engeland wel bijven samenwerken met M-Sport. Met die partner reed Ford sinds 1997 225 WK-rally's, goed voor 208 podiumplaatsen, 52 zeges en 2 wereldtitels. M-Sport zou wel in de WRC blijven met de Fiesta-wagens en Ford zou daarbij zorgen voor logistieke steun.

Behalve Ford verdwijnt in 2013 ook de Mini (BMW) uit het WK, en het Citroën van negenvoudig wereldkampioen Sebastien Loeb liet eerder al weten dat het WRC-budget fors wordt teruggeschroefd. Loeb zelf rijdt in 2013 maar een beperkt aantal WK-wedstrijden en wil zich meer toeleggen op circuit-racen. Daartegenover staat de komst van Volkswagen, dat volgend jaar een volledig WK-seizoen zal afwerken. Ook de Koreaanse constructeur Hyundai kondigde voor 2013 een comeback aan.

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.