Politie kan gemoederen pas na twee uur bedaren

Opstand in centrum voor illegalenopvang

Opstand in centrum voor illegalenopvang

Agenten met politiehonden moesten gisterenavond tussenbeide komen om de opstand in De Refuge in de kiem te smoren.

Sint-Andries -

In het opvangcentrum voor illegalen in de Zandstraat in Sint-Andries brak maandagavond een opstand uit. Zo’n 36 bewoners maakten het nogal bont. De politie slaagde er pas twee uur later in om alles onder controle te krijgen.

De opstand brak even na acht uur maandagavond uit in De Refuge, het opvangcentrum voor illegalen in de Zandstraat. Een van de bewoners had zichzelf in de ontspanningsruimte verminkt. Een van de bewakers van het opvangcentrum nam de man daarom mee uit de ontspanningsruimte om hem te kunnen verzorgen. Dat was voor de andere bewoners echter het signaal om in opstand te komen.

‘Door de gegeven omstandigheden is de sfeer in zo'n instellingen uiteraard nogal gespannen’, zegt de woordvoerder van de Brugse politie. ‘Die mensen hebben ergens verkeerdelijk aanstoot aan genomen.’

Een 36-tal inwoners kwamen in opstand en namen de ontspanningsruimte in. Ze barricadeerden de deuren met stoelen. Er werd ook met stoelen en biljartkeus in het rond gegooid. De ramen sneuvelden en een deel van de inboedel werd naar buiten gesmeten. De politie van Brugge snelde ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Er werd ook bijstand gevraagd van naburige korpsen.

Isoleercel

Uiteindelijk slaagden de agenten er in om de gebarricadeerde deur open te maken. Bij de aanblik van de gewapende agenten met verschillende politiehonden gaven de meeste van de illegalen zich over. Een zestal personen bleven zich echter halsstarrig verzetten. Uiteindelijk vertrokken ook zij opnieuw rustig naar hun kamers. Een bewoner werd ter afkoeling in de isoleercel gestopt. De gemoederen waren zo’n twee uur later, omstreeks 22 uur, opnieuw bekoeld. Er raakte geen enkele agent gewond en ook bij de bewoners raakte niemand gewond.

Bij het opvangcentrum zelf mat men gistermorgen de schade op. ‘De ontspanningszaal zal nu een week niet gebruikt kunnen worden’, zegt woordvoerster Katrien Jansseune. ‘Daardoor zullen we enkele bewoners in andere centra moeten onderbrengen. De onruststokers zullen ook van de andere bewoners afgezonderd worden, zij belanden nu even in de isoleercel. We doen dat als een soort van veiligheidsmaatregel.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio