Zwevegem vierde gemeente waar coalitie wordt gevormd tegen CD&V

Oppositie wipt CD&V na 125 jaar uit gemeentebestuur

Zwevegem -

Het verlies van de absolute meerderheid breekt CD&V Zwevegem zuur op. Net als in Kortrijk, Harelbeke en Wervik werd er een coalitie gevormd tegen CD&V en verdwijnt de grootste partij in de oppositie. Daarmee komt een einde aan 125 jaar CD&V-bestuur.

In Zwevegem doet er zich een historische aardverschuiving voor. Oppositiepartijen N-VA, Gemeentebelangen en SP.A vormen een coalitie en zetten CD&V, de partij die al 125 jaar aan de macht is in Zwevegem, buitenspel. De nieuwe coalitie heeft een nipte meerderheid, veertien zetels tegenover de dertien zetels van CD&V.

‘Zowel mijn partij als N-VA hebben geen enkel contact gehad met CD&V. Of we op een uitnodiging zouden ingegaan zijn? Die vraag stelt zich niet meer. Het feit is dat we niet zijn uitgenodigd en daar moeten ze de gevolgen van dragen. Maar we maakten geen coalitie tegen CD&V, maar wel omdat er nood is aan een ander beleid. We zullen een nieuwe huisstijl hanteren. Wij staan voor een betere communicatie en participatie van de burger. Voor belangrijke beslissingen gaan we er niet voor terugdeinzen om een referendum te organiseren’, zegt advocaat Marc Doutreluigne (Gemeentebelangen), die vanaf januari burgemeester Claude Vanwelden (CD&V) zal opvolgen.

Gemeentebelangen krijgt nog een schepen, N-VA krijgt de OCMW-voorzitter en drie schepenen, SP.A twee. De nieuwe coalitie heeft geen vertegenwoordigers uit Moen en Heestert, maar dat wordt opgelost door een schepen bevoegd te maken voor de herwaardering van de deelgemeenten.

De coalitie heeft ook niemand in de rangen met bestuurservaring, maar dat is volgens de toekomstige burgemeester geen probleem. ‘We zetelen al jaren in de gemeenteraad, ikzelf al dertig jaar. We kennen dus de dossiers. We zullen bewijzen dat we zonder bestuurservaring toch goed beleid voeren. Op gemeentelijk vlak liggen de partijen dicht bij elkaar’, zegt Doutreluigne, die ontkent dat er een voorakkoord was.

Allen tegen één

CD&V wilde een coalitie vormen met SP.A, maar de socialisten haakten af. ‘De onderhandelingen met CD&V verliepen erg stroef, terwijl we bij de andere twee partijen op dezelfde lijn zaten’, zegt Marc Desloovere.

Bij CD&V kwam het hard aan. De verslagenheid was groot. ‘Het was allen tegen één. We voelen ons bedrogen’, klinkt het bij CD&V die SP.A twee mandaten gaf, hetzelfde zoals ze nu hebben. ‘Wij dachten dat de gesprekken positief verliepen, maar plots vernamen we dat er een akkoord was getekend’, zegt burgemeester Claude Vanwelden. ‘Als grootste partij verwacht je niet dat je in de hoek wordt gezet. Er wordt met meer dan 41 procent van de kiezers geen rekening gehouden. Wij dienen altijd het algemeen belang, de vraag is of de nieuwe coalitie dat zal kunnen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio