CDH-Molenbeek: 'Werken op basis van wat burgers verwachten'

CDH-Molenbeek: 'Werken op basis van wat burgers verwachten'

Foto: Michiel Hendryckx

SINT-JANS-MOLENBEEK - In Molenbeek komt er een coalitie tussen MR-Open VLD, CDH-CD&V en Ecolo-Groen. PS-boegbeeld Moureaux is dus zijn sjerp kwijt. Moureaux spreekt van verraad, maar vertrekt met opgeheven hoofd. CDH ontkent ondertussen dat het gaat om een vergelding voor het passeren van de partij in Brussel.

MR, Open Vld, CD&V, CDH, Ecolo en Groen vormen er een coalitie zonder de socialisten. Françoise Schepmans (MR) wordt er de nieuwe burgemeester. Jan Gypers (Open VLD) en Annalisa Gadaleta (Groen) zouden de Vlaamse schepenen worden in Molenbeek.

De nieuwe coalitie is een verrassing omdat CDH aanvankelijk wel met de PS van Moureaux aan het onderhandelen was. Die onderhandelingen stopten toen het nieuws uit Brussel binnenliep.

Daar had de PS van Freddy Thielemans CDH uit de coalitie in Brussel-Stad gezet en gewisseld voor de liberalen. Thielemans koos voor de MR/Open VLD. Els Ampe (Open VLD) en en Ans Persoons (SP.A) worden er schepen.

CDH koost daarna in Molenbeek tegen de PS, vermoedelijk uit boosheid omdat de partij uit de coalitie in Brussel werd gegooid. Het definitieve akkoord volgde vannacht, toen de groenen als derde partner ook akkoord gingen met de coalitiewissel in Molenbeek.

'Logische keuze'

Benjamin Dalle van CD&V noemt de brede coalitie in Molenbeek een 'logische keuze'. Aan de VRT zei hij: 'Als je in een gemeente aankaart dat er nog heel wat problemen zijn, zaken moeten worden opgelost en er in de mentaliteit van het bestuur iets moet veranderen, dan moet je ook werken aan die ploeg. Dan moet je met een andere ploeg komen en ook met een ander gezicht.'

'Vertrek met opgeheven hoofd'

PS’er Philippe Moureaux heeft op Twitter gereageerd op de coalitie die in zijn gemeente Molenbeek tegen hem is gevormd. “Ik vertrek met opgegeheven hoofd, na een korte maar betekenisvolle overwinning”, zegt hij. Hij wenst zijn opvolgster veel geluk en hekelt het “verraad” van cdH en Ecolo.

Of en welke politieke toekomst de 73-jargie Moureaux nog heeft, is niet duidelijk. Hij zetelt nu nog in de Senaat. “Mon retrait sera total”, zegt hij op twitter, maar het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt.

Moureaux had zelf geprobeerd met groenen en christendemocraten een nieuwe bestuurscoalitie te vormen, maar dat is mislukt. “Verraad komt vaak voor in de politiek, maar ik had dat van Turine (Ecolo-kopstuk Sarah Turine, nvdr) niet verwacht, ik dacht dat ze loyaal was”.

CDH ontkent wraakactie

Molenbeeks CDH-schepen Mohammed El Khannouss sprak dinsdag tegen dat de verwijdering van Joëlle Milquet uit de meerderheid in Brussel-stad tot een coalitiewissel in Molenbeek heeft geleid. 'Absoluut niet! Wij werken niet op basis van wat er in andere gemeenten gebeurt, maar op basis van wat de burgers verwachten.'

El Khannouss ontkende ook dat er een voorakkoord was tussen het CDH en de lijst van Moureaux. 'Er is een discussie geweest, zonder enig voorakkoord, waar we een mogelijke samenwerking hebben bestudeerd. Er was geen enkel ondertekend document', verzekerde de cdH-schepen.</p>

Nog meer onenigheid tussen Franstaligen in Brussel

Er zijn nog meer wonden geslagen in het Brusselse tussen de Franstalige regeringspartijen. Zo heeft PS-boegbeeld Laurette Onkelinx het niet gehaald in Schaarbeek. Bernard Clerfayt (FDF/ Lijst van de Burgemeester) haalde er een ruime 32,7 procent. De PS van uitdaagster Onkelinx bleef steken op 25,1 procent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio