Vrees voor realisatie Leuven Klimaatneutraal tegen 2030

Petitie Leuvenaars breekt lans voor Groen in coalitie

Petitie Leuvenaars breekt  lans voor Groen in coalitie

Groen juicht bij hun verkiezingsuitslag, maar het stadsbestuur liet zich niet overhalen hen bij de coalitie te betrekken. Foto: ivw

Leuven -

Enkele Leuvenaars hebben gisteren een internetpetitie gelanceerd, waarin ze een pleidooi houden om Groen alsnog op te nemen in de coalitie, die SP.A en CD&V zondagavond al gevormd hebben. Maar veel zoden zal dat niet aan de dijk brengen.

Al voor de officiële verkiezingsuitslagen binnenliepen, gingen her en der stemmen op die ervoor pleitten Groen op te nemen in de coalitie. De partij kent in Leuven namelijk een forse groei. Veel stemmen die SP.A verloren heeft, zijn wellicht naar Groen gegaan. Maar toen duidelijk werd dat SP.A en CD&V een meerderheid haalden, ook al was die niet meer erg ruim, werden die ideeën meteen de kop ingedrukt. De nieuwe coalitie, een voortzetting van de huidige, was zondagavond heel snel in kannen en kruiken.

Toch proberen enkele Leuvenaars alsnog hun slag thuis te halen met een internetpetitie. Die werd gisteren al door meer dan honderd Leuvenaars ondertekend. Zij vinden de verkiezingsuitslag een sterk signaal en menen dat een brede tripartite werkbaarder, logischer en gezonder zou zijn met het ambitieuze project ‘Leuven Klimaatneutraal tegen 2030’ in het verschiet. De petitie is een initiatief van onder meer Peter Tom Jones en Han Vandevyvere, de twee onderzoekers van de KU Leuven die het project coördineren om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken.

Vechten tegen de bierkaai

Het ziet er naar uit dat de initiatiefnemers vechten tegen de bierkaai. ‘Zo'n petitie kan niets meer veranderen. Bovendien zijn we sowieso niet van plan er nog een derde partner bij te halen. Dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend’, zegt voorzitter van SP.A Leuven Hendrik Delagrange. ‘Als we met Groen waren gaan praten, hadden we ook N-VA moeten betrekken. En wat met Open VLD? Misschien komt er binnenkort nog een petitie van de misnoegde conservatieve Leuvenaar.’

Bij coalitiepartner CD&V klinkt hetzelfde geluid. ‘Voor degelijk bestuur en een werkbare meerderheid was deze keuze het beste. Het gaat hier niet om ideologische verschillen, maar om het eenvoudige principe dat het met twee gemakkelijker is compromissen te maken dan met drie’, zegt Johan Van den Broeck, voorzitter CD&V Leuven.

Fatiha Dahmani (Groen) vindt de petitie lovenswaardig. ‘Het doet me plezier dat de bevolking niet bij de pakken blijft zitten. Voor alle duidelijkheid: wellicht zijn het wel sympathisanten van Groen, maar het initiatief gaat niet uit van onze partij’, zegt ze.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio