Veerle Baetens speelt ‘15de-eeuwse bitch’ in prestigieuze BBC-reeks

Veerle Baetens speelt ‘15de-eeuwse bitch’ in prestigieuze BBC-reeks

Foto: IMAGEGLOBE

Actrice Veerle Baetens speelt de rol van Margaretha van Anjou in de BBC-serie The white queen , die helemaal in België wordt opgenomen.

Een ‘sterke aanwezigheid’, een ‘vrouw met duidelijke leiderscapaciteiten’, een ‘constante kracht’: zo omschrijft producente Gina Cronk de rol van Margaretha van Anjou (1430-1482) in The white queen .

Veerle Baetens, die in Code 37 een harde, getormenteerde politie-inspecteur speelt en dezer dagen schittert in de film The broken circle breakdown , beantwoordt alleszins aan sommige van die kenmerken.

‘Ik ben al volop over haar aan het lezen’, zegt ze. ‘Er wordt in de geschiedenis nogal neersabelend over haar geschreven. Een bitch . Maar ik heb hier ook een boek dat haar the queen of the last hopes noemt, dat is al beter.’

In de tiendelige BBC-serie, die zich afspeelt ten tijde van de Engelse Rozenoorlogen, komt de dochter van René I van Anjou aan bod in de vierde en vijfde aflevering.

Baetens: ‘In de eerste afleveringen wordt veel over Anjou gesproken. Iedereen is heel bang van haar. En dan kom ik in beeld. Ik moet beantwoorden aan die opgebouwde angst.’

Voor Baetens is de rol een eerste grote kans om ook buiten de landsgrenzen zichtbaar te worden. Met een productiebudget van 22 miljoen euro is The white queen dan ook een internationale topproductie.

In de eerste afleveringen kregen enkele Vlaamse acteurs kleine rollen. Baetens begint volgende donderdag te filmen en staat geboekt voor zeven draaidagen. ‘Ik ben vereerd. En het is een ervaring: je voelt toch meteen dat je in een grote traditie binnenstapt. Mijn kleren worden op maat gemaakt. Ik moet even over en weer naar Londen om een pruik te passen. ’

Corrigeer