Maarten De Veuster leidt tripartiete N-VA-CD&V-Open VLD

Maarten De Veuster volgt schoonvader Harrie Hendrickx op als burgemeester

Maarten De Veuster volgt schoonvader Harrie Hendrickx op als burgemeester

Maarten De Veuster mocht zich eerder al bekommeren om de bevoegdheden toerisme, ontwikkelingssamenwerking en jeugd. Foto: jaa

Schoten -

N-VA, de grote winnaar van de verkiezingen, heeft een bestuursakkoord gesloten met CD&V en Open VLD. Maarten De Veuster (39) volgt straks zijn schoonvader Harrie Hendrickx op als burgemeester. Hendrickx verlaat de gemeenteraad.

De overwinning van de N-VA, die zondag bijna 38 procent van de stemmen haalde, was voor iedereen groter dan verwacht. Met veertien zetels had de partij van lijsttrekker Maarten De Veuster, een verre nazaat van Pater Damiaan en bekend als zaakvoerder van Scot Reizen, genoeg aan één coalitiepartner, maar ietwat verrassend wordt het dus een tripartiete.

Bij de samenstelling van het schepencollege valt op dat de grote winnaar zich tevreden stelt met drie van de zeven te verdelen schepenmandaten. Er komen inderdaad slechts zeven schepenen, omdat de N-VA zijn verkiezingsbelofte waarmaakt en het college afslankt.

De nieuwe burgemeester Maarten De Veuster, die zich de voorbije bestuursperiode mocht bekommeren over de restbevoegdheden jeugd, toerisme en ontwikkelingssamenwerking, maar profetisch ook al wel voorzitter was van de kindergemeenteraad, krijgt partijgenoten Wouter Rombouts, een jonge ondernemer, Iefke Hendrickx, lector aan de Karel De Grote Hogeschool, en welzijnswerker Lieven De Smet naast zich in het college.

Bij CD&V ruimen enkele ervaren politici gedwongen de baan. Na zowat twintig jaar zijn Nico Vissers en Gerd Adriaensen, ondanks behoorlijke persoonlijke scores, er niet meer bij. Bouwondernemer Luc Van Gastel, architect Erik Block en financieel expert Vera Smets, die ook OCMW-voorzitter wordt, vertegenwoordigen de komende zes jaar de christendemocratische kleuren.

Burgemeester Harrie Hendrickx (65), verlaat na 42 jaar ontgoocheld het politieke toneel. Hij zal geen schepen noch raadslid meer zijn en maakt samen met enkele andere oudgedienden plaats voor veel jongere partijgenoten als Sofie Goffin en Anneleen De Maeyer, die net niet verkozen raakten.

Open VLD kreeg zware klappen, maar het enige overblijvende raadslid Paul Valkeniers wordt wel schepen. Zijn ervaring als gedelegeerd bestuurder bij havenwerkgeversorganisatie CEPA zal hij kunnen gebruiken om de portefeuille van financiën en personeel te beheren. De drie partijen kwamen immers overeen dat zowel gemeente als OCMW de komende jaren ‘krachtdadig en efficiënt’ bestuurd moeten worden gezien het krappe budget. Er zal bespaard en meer samengewerkt moeten worden tussen diensten en instellingen, want belastingverhogingen zijn taboe.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio