Hein Verbruggen blijft Lance Armstrong steunen

Hein Verbruggen blijft Lance Armstrong steunen

Foto: AFP

Hein Verbruggen, erevoorzitter van de internationale wielerunie (UCI), blijft de ontmaskerde Lance Armstrong vooralsnog steunen. “Hij is nooit positief bevonden, ook niet door Usada. Er is dus geen spoor van bewijs”, liet de 71-jarige Nederlander donderdag weten in een schriftelijke reactie aan De Telegraaf. Daarbij schreef hij bewijs met hoofdletters.

Verbruggen is tevens erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Nederlandse sportkoepel NOCNSF. Hij ging voor het eerst in op het vernietigende rapport van het Amerikaanse antidopingbureau Usada waarin Armstrong door 26 getuigen wordt neergezet als het brein achter een omvangrijk, professioneel en succesvol dopingnetwerk.

Armstrong was tijdens het bewind van Verbruggen (1991-2005) de grote baas in het peloton. Beiden konden het goed met elkaar vinden. “Er zijn heel, heel veel verhalen en verdachtmakingen. Maar wie de controleprocedures kent, weet dat er niks te regelen valt. Ik ben het ‘moe’-stadium al langer voorbij”, gaf Verbruggen te kennen.

De Nederlander neemt ook de beschuldigende verklaring van Kathy LeMond aan zijn adres niet ernstig. Volgens de vrouw van tweevoudig tourwinnaar Greg LeMond zou de Nederlandse topbestuurder in 1999 500.000 dollar van sponsor Nike hebben ontvangen om een positieve dopingtest van Armstrong weg te moffelen. Dat heeft mevrouw LeMond onder ede verklaard, in 2006 al zo bleek onlangs.

“Het verhaal van mevrouw LeMond is dermate onzinnig, dat het geen officiële verklaring waard is”. Kathy LeMond had de informatie over de ‘omkoping’ van Verbruggen gehoord van een Belgische mecanicien, die destijds werkzaam was voor US Postal, de ‘dopingploeg’ van Armstrong.

Corrigeer

MEER NIEUWS