Venezuela krijgt broodnodige steun

Zuiddag zet Leuvense scholieren aan het werk

Zuiddag zet Leuvense scholieren aan het werk

Louis Tobback en André Oosterlinck en hun vervangers voor een dag. Foto: fhw

Leuven -

Donderdag 18 oktober stond in Vlaanderen en Brussel in het teken van Zuiddag. Ten voordele van het zuiden gingen heel wat scholieren een dag uit werken.

Een toost uitbrengen doet hij al als een echte burgemeester, moeilijke knopen doorhakken laat hij toch liever over aan de verkozen burgervader. Viktor Verheyden, uit het 5de middelbaar in het Heilige Drievuldigheidscollege, mag op Zuiddag inspringen voor Louis Tobback (SP.A). Daarbij krijgt hij wel alle hulp van de meer ervaren burgemeester. ‘Het was al een pittige dag’, zegt de interim-burgemeester. ‘Verschillende debatten, persoonlijke gesprekken met de schepenen, het voorzitten van enkele raden, alles volgde elkaar razendsnel op.’ Mee aan tafel zitten Aster Van Rossum en Heleen Dausy, uit het 5de middelbaar van Paridaens. Ook zij leveren een inspanning voor Zuiddag. Voor een dagloon van 40 euro, dat integraal naar ontwikkelingshulp gaat, springen zij in voor André Oosterlinck, voorzitter van de Associatie KU Leuven.

In totaal werkten 140 scholen uit Vlaanderen en Brussel mee aan de Zuiddag, ten voordele van de levensomstandigheden in de sloppenwijken van Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Vijftien Venezolaanse jongeren reisden speciaal voor Zuiddag naar België, met de bedoeling om hun dankbaarheid uit te drukken en een andere cultuur te leren kennen.

Dat vertellen drie van hen toch in Kessel-Lo, waar ze te gast zijn bij Bativox, een communicatiebureau voor de bouwsector. Zaakvoerder Karen Van den Berghe legt uit: ‘In overleg met 10 bedrijven zamelden we al 1000 euro in voor de organisatie, en kregen we een extra werkkracht over de vloer. Dankzij de glimlach van de Venezolaanse meisjes weet je waarom je het doet.’ Ook Roxane Lambrecht, die haar pen voor een dag ten dienste stelt van Bativox, is opgetogen. ‘Ik schaafde vandaag aan de website van het bureau en schreef enkele artikels. Het gaat me goed af, ik hoop later in de journalistiek te belanden.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio