Antwerpse hotels vrezen voor komst Fyra-trein

‘Minder Nederlanders zullen Antwerpen bezoeken’

‘Minder Nederlanders zullen Antwerpen bezoeken’

De snelle Fyratreinen zullen de gekleurde Beneluxtreinen vervangen. Foto: if

Antwerpen -

Binnenkort wordt de prijs voor een treinreis naar Amsterdam opgetrokken van 51,80 naar 108 euro. 'Door de meerkosten en de verplichte reservatie zullen veel Nederlanders afzien van een dagtrip naar Antwerpen', voorspelt de hotelsector.

Op 9 december wordt definitief afscheid genomen van de populaire Beneluxtrein. De treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel werd in 1957 ingevoerd in samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse spoorwegen. Door de inzet van commerciële Fyra-treinen op het traject sneuvelt de klassieke verbinding. Heel wat verenigingen hebben daar vragen bij.

‘Hoewel bezoekers uit Amsterdam, Rotterdam en Schiphol sneller in Antwerpen en Brussel zullen staan, zijn er heel wat nadelen aan verbonden’, zegt Nadia Bogaert van de Antwerp Hotel Association (AHA). ‘Niet enkel voor de reizigers, maar ook voor de economie en het toerisme in Antwerpen.’ Op de site treinreiziger.nl werden per ongeluk de tarieven van de nieuwe Fyra-trein gepubliceerd. Een treinkaartje Amsterdam-Antwerpen heen en weer kost al gauw het dubbele van de huidige prijs: 108 euro in plaats van 51,80. Reizigers vanuit Rotterdam mogen zelfs een verdrievoudiging van de prijs verwachten (van 23 naar 70 euro). ‘Niet enkel de hoge prijs zal het toerisme in Antwerpen parten spelen’, zegt Bogaert.

‘Ook de verplichte reservatie zal Nederlanders ervan weerhouden om een dagje te komen shoppen in Antwerpen. Wie snel is, kan voor voordeligere tarieven reserveren. ‘Maar vermits er van de 16 treinen per dag slechts 10 overblijven, zullen die tickets snel de deur uit zijn.’ Ook op andere Nederlandse treinen worden de retourkaartjes naar België fors duurder. In het weekend stijgt de prijs voor een retourticket gemiddeld met 67 procent, in de week wordt dit ticket 50 procent duurder. Aan de prijzen voor enkele reizen verandert er niets. Ook de vzw TreinTramBus en haar Nederlandse tegenhanger Rover zijn ontevreden. Ze protesteren al een tijdje tegen de afschaffing van de Benelux-trein. Via haar Facebookpagina probeert TreinTramBus zoveel mogelijk "likes" en reacties te sprokkelen. De teller van de pagina ‘Géén afschaffing van de Beneluxtrein’ stond gisteren op 1.340 likes. ‘Als de instanties geen actie ondernemen voor een prijsbemiddeling zal de Fyra een grote negatieve impact hebben op het aantal Nederlandse bezoekers’, voorspelt Bogaert. ‘Dat resulteert zonder twijfel in een omzetdaling voor hotels, winkels, attracties, restaurants en musea.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio