Coalitie CD&V/N-VA/SP.A/Groen ‘tegen’ grote winnaar LWD

Eerst De Borger, dan Sminate burgemeester

Jozef De Borger. Foto: jhp

Londerzeel -

CD&V, N-VA en SP.A/Groen vormen het nieuwe bestuur in Londerzeel. Jozef De Borger (CD&V) wordt na drie jaar opgevolgd door Nadia Sminate (N-VA) als burgemeester. Londerzeel Warm en Dynamisch (LWD) werd als grote winnaar van de verkiezingen opzijgezet.

‘Het waren vijf zware nachten onderhandelen, maar we hebben een meerderheid van 18 op 25 zetels gevormd’, zegt burgemeester Jozef De Borger (CD&V).

‘CD&V, N-VA en SP.A/Groen hebben elkaar gevonden om Londerzeel voor te bereiden op de toekomst. Na verschillende verkennende gesprekken tussen alle partijen, werd vastgesteld dat er geen andere werkbare coalitie mogelijk was rond een positief project voor Londerzeel. In de ruime meerderheid van 18 op 25 zetels, zetelen zowel ervaren als nieuwe krachten zitten’, aldus De Borger.

Hij start de legislatuur als burgemeester en wordt na drie jaar vervangen door Nadia Sminate (N-VA). Tom Troch (SP.A/Groen) wordt eerste schepen.

Nadia Sminate licht een tip van de sluier: ‘Wat bevoegdheden betreft, kan ik in grote lijnen zeggen dat SP.A Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Openbare Werken krijgt. CD&V zal Milieu, Landbouw, Onderwijs en Welzijn op zich nemen en N-VA beheert Begroting, Financiën, Jeugd, Cultuur, Sport, Toerisme, Personeel, Integratie en Vlaams Karakter. N-VA levert ook de OCMW-voorzitter voor zes jaar.’

CD&V krijgt ook twee schepenen, waarvan één mandaat na drie jaar wordt gewisseld wanneer Jozef De Borger de sjerp doorgeeft aan Sminate en zelf schepen wordt.

N-VA krijgt twee schepenen en SP.A met Tom Troch één schepen.

Bijzonder boos

Conny Moons van LWD reageert bijzonder boos. ‘De klassieke partijen vormen een ‘coalitie van de angst’, uit vrees de volgende verkiezingen te verliezen. LWD heeft met 7 zetels en de 2.329 voorkeurstemmen voor mezelf de verkiezingen gewonnen. Het is verwonderlijk dat geen van de andere partijen bereid werd gevonden ernstig te praten met LWD. Dat was duidelijk toen er eigenlijk ‘pro-forma’ met ons werd gepraat. Sommige lijsttrekkers namen zelfs hun gsm niet op. Ze hielden er een dubbele agenda op na. Er was een voorakkoord tussen de nieuwe coalitiepartners. CD&V verloor zes zetels, SP.A-Groen twee zetels en N-VA pikte de vier zetels van Vlaams Belang in en blijft hangen op zes.’

‘Dit is de coalitie van verliezende partijen’, besluit Moons. ‘Wij zullen constructief maar wel hard oppositie voeren.’

Moons behaalde meer dan het dubbele van de voorkeurstemmen van parlementslid en N-VA-lijsttrekker Nadia Sminate en beduidend meer dan voormalig gedeputeerde en SP.A-lijsttrekker Tom Troch.

Huidig burgemeester De Borger haalde veel minder voorkeurstemmen dan bij vorige verkiezingen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S