Lance Armstrong kan in zaak van zijn ex-ploegleider opgevorderd worden als getuige

Bruyneel kent zijn lot ten vroegste eind dit jaar

BRUSSEL -

Sportdirecteur/negenvoudig Tourwinnaar, zo prijkt op zijn website. Negen mag sinds gisteren worden geschrapt en vervangen door twee. Of Johan Bruyneel hetzelfde lot als Armstrong wacht? Het verdict valt ten vroegste eind dit jaar. In de zaak-Bruyneel kan Lance Armstrong worden opgevorderd als getuige.

Voor Usada, het Amerikaanse antidopingagentschap, is het redelijk klaar in het vuistdikke, duizend pagina’s tellende rapport: Johan Bruyneel is, met Lance Armstrong, het brein van een dopingnetwerk; Usada vraagt een levenslange schorsing van Bruyneel. Logischerwijs gaat de UCI daartegen niet in beroep, net zoals in de zaak-Armstrong. ‘Zolang het onderzoek niet is gesloten, geef ik geen commentaar over Johan Bruyneel’, zegt UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Dat heeft alles te maken met de juridische afwikkeling van de zaak voor Usada. Bruyneel is immers in beroep gegaan tegen de uitspraak van Usada – hij vindt dat hij geen faire kans heeft gekregen om zichzelf te verdedigen – en moet nu voor een Amerikaanse arbitragecommissie verschijnen. Dat gebeurt ten vroegste eind dit jaar. Ook de Spaanse dokter Pedro Celaya en trainer José ‘Pepe’ Martin zijn in beroep gegaan. De hoofdbeklaagde, Lance Armstrong, wil geen juridische strijd meer voeren met de Amerikaanse dopinginstantie en kon daarom meteen door de UCI worden ‘berecht’.

Opmerkelijk: Usada kan Lance Armstrong opvorderen als getuige in het arbitrageproces van Bruyneel en co.

De Franse wielerfederatie lost al een schot voor de boeg. Voor de wielerorganisatie in het land van de Ronde van Frankrijk is het redelijk klaar: Bruyneel mag nooit meer een functie uitoefenen in het wielrennen, zo luidt het. ‘Zijn levenslange verbanning uit het wielrennen zou een krachtig signaal zijn, niet alleen voor de wielermanagers uit het verleden, maar ook voor de huidige generatie.’ Wordt vervolgd.

Voor Belgische wielerbond

Ook voor de Belgische bond is het wachten tot de UCI de schorsing van Usada tegenover Bruyneel bevestigt. De Belgische bondsprocureur Jaak Fransen heeft wel al het dossier van Usada in zijn bezit en heeft Bruyneel al uitgenodigd om hem weer te verhoren. Daarna beslist Fransen om het dossier door te spelen naar de dopingcommissie van de wielerbond, die op haar beurt Bruyneel eventueel kan schorsen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.