Actiecomités tegen gevangenis alweer afgewezen

Actiecomités tegen gevangenis alweer afgewezen

De eerste drie verdiepingen van de ruwbouw van de gevangenis zijn ondertussen klaar. Foto: pvl

MELSELE/BEVEREN -

De actiecomités die de bouw van de Beverse gevangenis willen tegenhouden, bijten alweer in het stof, maar ophouden met hun acties willen ze niet.

De drie actiecomités die zich verzetten tegen de bouw van een nieuwe gevangenis in Beveren, de vzw's ABLLO, Straatego en Ademloos, hadden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen de schorsing en vernietiging van de bouwvergunning gevraagd.

Vorige week heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen hierover uitspraak gedaan. Het verzoek van ABLLO en Ademloos is onontvankelijk verklaard, het verzoek van Straatego ongegrond.

De actiecomités halen dus alweer over de hele lijn ongelijk. Dat gebeurde ook al eerder door dezelfde Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar ook al twee keer door de Raad van State, de Vlaamse regering en de Rechtbank van Eerste Aanleg te Dendermonde.

Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) wijst op het nijpend tekort aan celcapaciteit en de eis van de bevolking om opgelegde straffen uit te voeren.

‘Ik roep de actiecomités opnieuw op om hun juridische strijd tegen de gevangenis van Beveren te staken, want die kan alleen extra vertraging en extra onkosten ten laste van de belastingbetaler opleveren.’

Wie alvast geen oor heeft voor de oproep van de staatssecretaris zijn Manu Claeys en Peter Verhaeghe van de Antwerpse actiegroep stRaten-generaal.

Zij noemen de uitspraak in een zaak die ze zelf aanhangig maakten pure Kafka, en beweren dat ze van het kastje naar de muur gestuurd worden.

‘Dit is een heel slechte juridische grap’, zeggen beiden en vertellen er in één adem bij dat ze rekenen op de uitspraak van het hof van beroep van Gent en op de uitspraak van Europa.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio