Dewaco bouwt op site breifabriek

Kankerplek ruimt plaats voor wonen en parkje

© repro pvdb

Met het project Woonfabriek Hogeweg krijgt de deelgemeente er meteen 19 wooneenheden bij. Sociale bouwmaatschappij Dewaco realiseert er naast de woningen en appartementen ook een openbaar parkje. De buurt wordt meteen opgewaardeerd. Het project kost 2,2 miljoen euro.

Peter Van den Bossche

De sociale bouwmaatschappij Dewaco is op de Hoge Weg begonnen met de afbraakwerken van de gebouwen van de vroegere breifabriek, later Animal World. De panden staan al jaren leeg en ze werden nu aangekocht door Dewaco. Het project krijgt nu snel vorm.

‘We zijn begonnen met de afbraakwerken en dan start de bouw van de woningen. ‘, legt directeur Catherine Vincent uit. ‘Er komen sociale huurwoningen en -appartementen, in totaal 20, het wordt dus een mix. Dit project is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de stad Aalst. Naast de woningen is er nu ook in het binnengebied de aanleg van een openbaar parkje.’ l

Deurtje naar groen

De aanleg van het park is ook goed nieuws voor de Erembodegemnaars. ‘Het wordt dus openbaar maar de mensen waarvan hun tuintje aan het park komt, krijgen de mogelijkheid een deurtje te maken zodat ze nog meer kunnen genieten van het groen.’ Voor de woningen zelf werd gezocht naar een mix tussen woningen en appartementen. De voorwaarden van de Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen zijn ook strenger wat energie betreft zodat we hier echt energiezuinige woningen zullen bouwen.’

Bedoeling is om met de werken te starten in 2014 zodat de woningen tegen einde 2015 kunnen verhuurd worden.

Ook voor het bureau 2DVW Architecten bvba is het een prestigieus project. ‘Door het behoud van de bestaande gevels kan het karakteristiek beeld van de interbellum-architectuur intact blijven. Het wordt een hedendaags bouwproject waar oud en nieuw elkaar aanvullen en versterken’, zegt Frederic Deltour.

Woonfabriek Hogeweg benut de volledige site. De ruimte met de huidige gebouwen wordt herontwikkeld tot een karaktervol woongebouw. ‘De noordkant van de site is volledig ingesloten door de buren. Het formaat en de ligging maakt het niet wenselijk om hier een efficiënte woonvorm in te planten. Deze ruimte leent zich uitstekend om een fantastische tuin aan te leggen’, zegt landschapsarchitect Frederic Deltour nog.

De sociale bouwmaatschappij zal de buurt en geïnteresseerden later extra toelichting geven op een infozitting.’

Woonfabriek Hogeweg is een project van 2DVW Architecten bvba uit Antwerpen. De ontwerpers zijn Rik De Vooght en Johan De Wachter.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio