Standard-spelers boos om ontslag van trainer Ron Jans

Standard-spelers boos om ontslag van trainer Ron Jans

Foto: BELGA

HASSELT - De spelers van Standard zijn boos over het ontslag van Ron Jans. En ze zijn ook boos dat hun mening door het bestuur niet werd gevraagd.

Jelle Van Damme, Sébastien Pocognoli, Reginal Goreux en Laurent Ciman, de vier meest ervaren Standard-spelers, uitten op een bijzondere persbijeenkomst gezamenlijk hun ongenoegen over het ontslag van hun trainer. Een zelden geziene actie.

‘Heel jammer is dit’, zei Jelle Van Damme. ‘Wij gaan niet akkoord met de beslissing, maar we moeten er ons wel bij neerleggen. We stonden volledig achter de coach, maar niemand heeft ons iets gevraagd. Wij zijn op geen enkel moment geconsulteerd. Alleen achteraf heb ik met de voorzitter (Duchâtelet) gepraat en hem mijn mening gegeven.’

Gisteren wilde Van Damme die mening in het openbaar niet herhalen. Hij hield het, net als zijn maats, bij het uitdrukken van een algemeen ongenoegen over het ontslag. Van Damme gaf wel toe dat de slechte resultaten waarop Jans uiteindelijk werd afgerekend, deels de schuld zijn van de spelers zelf.

‘Wij hebben hem in enkele wedstrijden die we niet konden verliezen, toch in de steek gelaten’, aldus de aanvoerder. Met die uitspraak gaf hij gedeeltelijk aan wat de echte oorzaak was, zonder die uit te spreken, namelijk de eenzijdige en de te toekomstgerichte rekrutering. Die twee vaststellingen gaan al langer mee. Het is duidelijk dat er veel spelers van het zelfde type in de kern zitten. Aanwinsten Bulot en Ajdarevic, respectievelijk Frans en Zweeds belofteninternational, zullen binnen een paar jaar top zijn, maar zijn nu nog te onervaren om in een topclub mee de verantwoordelijkheid te dragen. Kortom: de spelerskern is niet echt complementair.

‘Het is gemakkelijker een trainer te ontslaan dan zesentwintig spelers’, zo zei Reginal Goreux met een gemeenplaats. ‘Wij waren enorm verbaasd toen we hoorden over het ontslag. Ron Jans heeft ons veel bijgebracht’, zei Pocognoli. ‘En hij was daar altijd volop mee bezig. Voor sommigen was het misschien wat nieuw, waardoor het tijd kostte vooraleer zijn visie consequent in ons spel zat. Nu zijn we het aan hem verplicht om zijn werk tegen Cercle Brugge een positief verlengstuk te geven.’

Corrigeer